Članak

Perišić i Zoranović: Srdačan susret sa optuženim

18. Decembra 2019.13:51
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Odbrane je ispričao kako se svjedokinja Tužilaštva BiH 2001. godine srdačno pozdravila i popila kafu sa optuženim Vinkom Zoranovićem.

Ljubiša Rac je kazao da je sa svjedokinjom R.S. imao dogovore u vezi sa zamjenom kuće. Jedne prilike, kako je ispričao, ona je ugledala Zoranovića i prišla mu. Prema svjedoku, R.S. se poljubila sa Zoranovićem i pozvala ga da popiju kafu.

Rac je rekao da su sve troje sjeli u ugostiteljski objekat “Ruža” i da se nikakvih ružnih tema nisu doticali. Svjedok je kazao da nije imao utisak da između njih dvoje ima bilo kakvih zamjerki.

On je ispričao da je kasnije, kada je čuo da je Zoranović uhapšen i da ga R.S. optužuje, otišao kod optuženog i rekao mu da će svjedočiti u njegovu korist ako bude potrebno. Kazao je da se sjetio susreta na kafi i da je osjećao potrebu da se ponudi pomoći. Prema njegovim riječima, Zoranović se u prvi mah nije sjetio tog susreta.

Svjedok je rekao da je Zoranovića upoznao u ratu kada je dolazio u sud da ovjerava dokumente.

Rac je kazao da je sa svjedokinjom S.R. dogovarao zamjenu kuće i da je stekao utisak da se radi o rastresenoj osobi, s kojom se nije moglo ozbiljno dogovarati. Naveo je da bi pričala čas jedno, čas drugo.

Dodao je da su mu i drugi sugerisali da nema puno posla s njom, nego da razgovara sa njenom majkom. Na pitanje Tužilaštva, Rac je odgovorio da mu drugi nisu pričali da je S.R. bila prisutna kad joj je stradao otac.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Za danas je bilo planirano da u svoju korist svjedoči Zoranović, ali je zbog obaveza Odbrane to pomjereno za nastavak suđenja zakazan za 29. januar.

 

Marija Taušan