Članak

Dragoslav Bojić nije sposoban putovati na suđenje

18. Decembra 2019.17:51
Dragoslav Bojić, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, nije sposoban putovati na suđenje u Sudu BiH, naveo je u svom nalazu vještak medicinske struke Josip Mišković.

Vještak je na statusnoj konferenciji rekao kako se, iz medicinske dokumentacije koja mu je bila na raspolaganju, vidi da se Bojićevo zadravstveno stanje u odnosu na prošla vještačenja pogoršalo.

“Konačni zaključak je da optuženi nije sposoban putovati na suđenje na relaciji Banja Luka – Sarajevo – Banja Luka. Sposoban je pratiti tok suđenja, ali nije za putovanje”, kazao je vještak.

U ranijim nalazima, nastavio je vještak, bilo je navedeno da se optuženi ne može samostalno kretati, ali da je na osnovu dostavljene dokumentacije vidljivo da se kreće uz pomoć pomagala.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, vještak je rekao da optuženi može sjediti pola sata ili sat vremena, dok ne osjeti bol, ali da mu potom treba isto toliko vremena da miruje, te da, s obzirom na razvoj bolesti, on neće nikada dobiti dozvolu liječnika da ide na putovanje duže od dva ili tri sata.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić naložio je Odbrani da dostavi novu medicinsku dokumentaciju u cilju dopune vještačenja.

Postupak protiv optuženog – kojem se ranije, u predmetu sa Savom Tepićem i ostalima, sudilo za zločine počinjene u Kotor-Varoši – zbog njegovog zdravstvenog stanja je razdvojen u aprilu 2016., a prema optužnici, Bojić je bio komandir policijske stanice u ovom gradu.

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, osim Tepića optuženi su i Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić, a iz ovog predmeta je u aprilu 2019. odvojen postupak protiv Radojka Keverovića zbog bolesti optuženog.

U decembru 2014. preminuo je Rade Škorić, kojem se također sudilo u predmetu s Tepićem i ostalima.

 

 

Haris Rovčanin