Članak

Agan Ramić: Tužilaštvo traži spajanje predmeta za zločine u Konjicu

11. Decembra 2019.17:21
Državno tužilaštvo zatražilo je da se postupak protiv Agana Ramića, optuženog za zločine počinjene na području Konjica, spoji s predmetom protiv Esada Ramića i ostalih, koji se terete za ista djela, čemu se usprotivila Odbrana.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je na statusnoj konferenciji rekla da je ranije postupak protiv Agana Ramića bio izdvojen iz drugog predmeta zbog odsutnosti optuženog, ali da se on nakon povratka iz Italije, preko svog branioca, sâm javio.

Tužiteljica Marijana Čobović je kazala da je postupak protiv Esada Ramića i ostalih na početku, da spajanje postupaka predlaže zbog ekonomičnosti i da svjedoci ne bi dva puta dolazili u Sud da daju iskaze, i da u tom slučaju ne bi došlo do njihove retraumatizacije.

Branilac Davor Šilić se usprotivio prijedlogu za spajanje predmeta, a kao isključivi razlog je naveo zdravstveno stanje optuženog.

“On ne može pratiti grupno suđenje svakih 15 dana. Mora otići hitno u Francusku na liječenje jer u toj državi ima zdravstveno osiguranje, što nema u BiH. Agan Ramić bi u tom slučaju bio oštećen jer je u drugom predmetu do sada saslušano šest-sedam svjedoka i bilo bi povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje”, rekao je branilac.

Optuženi je naveo da je u Italiji bio u zatvoru godinu i po, te da je u Francuskoj bio dobio status bolesnog stranca, kao i da u tu državu treba putovati zbog operativnog zahvata, kontrola i nabavke lijekova.

Na ročištu je rečeno da se Agan Ramić tereti po jednoj tački optužnice za događaj u konjičkom selu Brđani, a Tužilaštvu je naloženo da dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na njega.

Državni sud je u februaru 2018. postupak protiv Agana Ramića, zbog njegove nedostupnosti, izdvojio u odnosu na Esada Ramića i ostale.

Prvobitnom optužnicom on se tereti – skupa sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

 

Haris Rovčanin