Članak

Ristanić: Dokumenti oduzeti od optuženog

10. Decembra 2019.14:26
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza koji su pronađeni prilikom pretresa kod optuženog Đorđa Ristanića.

U nastavku ulaganja materijalnih dokaza, tužilac Seid Marušić uložio je niz odluka, spiskova, zapisnika, izvještaja i drugih akata koji su oduzeti od Ristanića.

Odbrana je prigovorila na autentičnost većine dokumenata zbog nepostojanja pečata ili potpisa, kao i na njihovu relevantnost. Braniteljica Senka Nožica je za dio dokaza ocijenila da nemaju veze sa navodima optužnice.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić skrenuo je pažnju tužiocu da u završnoj riječi treba objasniti relevantnost dokaza za optužnicu.

Tužilac Marušić je rekao da to i planira učiniti. On je ranije, a i na današenjem ročištu, odustao od većeg broja dokumenata, a ulaganje materijalnih dokaza biće nastavljeno.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Marija Taušan