Članak

Ramić Ćamil i ostali: “Da ti je samo da umreš, a ne možeš”

9. Decembra 2019.13:49
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Višegrada, Goražda i Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je vojnik Mehmedalija, kojeg je ranije poznavao pod imenom Alija Topalović, kukom zakačio na kombi i tukao.

Ilija Drobnjak je izjavio da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 21. januara 1993. godine pobjegao s linije u Gornjoj Strgačini kod Rudog jer je bio napad, a on se, kako je rekao, nije htio predati.

Prespavao je kod jezera, a ujutro je našao ranjenog čovjeka. Kako bi ga spasio, svjedok je ispričao da je sišao do mosta i zaustavio kombi u kojem je bio Senad Omeragić, njegov otac i još sedam vojnika. Drobnjak je kazao da je s njima otišao do ranjenika, a potom su kombijem odvezeni do Gornje Strmice pored Rudog.

Naveo je da je tu njega lično neki od vojnika udarao, a da ga je Omeragićev otac spasio i rekao da se vrati u kombi. Nakon toga, krenuli su prema mostu, napomenuo je svjedok i dodao da je jedan od vojnika njega i ranjenog vojnika udarao za vrijeme vožnje.

“Dolazimo do mjesta Brodari (kod Višegrada), tu je bila ambulanta. Izađoše oni prvo, izlazim i ja. Uze kuku Alija Topalović i uhvati me za vojničku jaknu, objesi me za kombi i onda su počele muke… Neki, ne znam koji, oštri nož. Jedna djevojka, lijepa k'o slika, pita jesam li sunećen… Izbi neki njihov bolničar i počeo im psovati. Uze me i u ambulantu. Kada sam sebe vidio u ogledalu – ‘E, moj Ilija, da ti je samo da umreš, a ne možeš’”, opisao je svjedok, pojasnivši da zbog povreda nije imao dobar vid, te da mu je oko bilo zatvoreno, a da je nakon toga odveden u kuću u selu Kaoštice kod Višegrada.

Za vrijeme boravka u kući, svjedok je, kako je kazao, zajedno s Radivojem Topalovićem izvođen na sprat, na ispitivanje. Na spratu kuće je prepoznao osobu koja ga je ranije tukla i kačila na kombi. Kada je ta osoba, kako je posvjedočio, pitala Radivoja kako se preziva i kada je on rekao da je Topalović, vojnik je izvadio svoju ličnu kartu, prstom prekrio ime i kazao da su rođaci.

“I udarao ga je, a mene je drugi vratio dole. Kada se Radivoje vratio, sav se tresao”, dodao je on.

Tužilašvo BiH tereti Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića i Ramiza Mićivodu za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima VRS-a – počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmeda Dobraču za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, Ramić je bio načelnik za bezbjednost Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) i kasnije pomoćnik komandanta za bezbjednost Višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), dok je Topalović bivši pripadnik ABiH. Selimović je bio pripadnik organa bezbjednosti i kasnije pomoćnik komandanta Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) za bezbjednost, a Mićivoda zamjenik komandira čete Vojne policije IBOG-a.

Za osobu koja ga je tukla svjedok je rekao da se zove Mehmedalija, ali da ga odmilja zovu Alija. Kako je pojasnio, za njegovo ime saznao je otprilike prije desetak godina, u lovu, od jednog Muslimana.

Njemu su Odbrane predočile zapisnik iz istrage 2015. godine u kojem je navedeno da mu je, prilikom obavljanja radova, vojnik kazao da se osoba koja ga je tukla zove Alija Topalović. Pojasnio je da je kasnije saznao da se zove Mehmedalija.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da Topalovića nikada prije i poslije rata nije poznavao. Predočen mu je zapisnik o prepoznavanju u kojem stoji da je Topalovića poznavao prije rata. Drobnjak je negirao taj dio, kazavši da ne zna odakle se to nalazi u zapisniku.

Također je svjedoku pokazan zapisnik iz 2012. godine, i u tom iskazu nije rekao da ga je Alija Topalović zakačio kukom na kombi, već da je govorio u množini. On je odgovorio da ga možda niko nije ni pitao taj dio.

Naredno suđenje zakazano je za 16. decembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija