Članak

Zijad Nanić i ostali: Uviđaj u pritvorskoj jedinici 505. viteške brigade

2. Decembra 2019.16:24
Na suđenju za zločine počinjene na području Bužima, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je vršio uviđaj nakon ubistva u pritvorskoj jedinici komande 505. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Svjedok Hamdija Veladžić je izjavio da je 1994. godine bio sudija Okružnog vojnog suda u Bihaću te da je jednom, kada je bio dežurni sudija, vršio uviđaj u pritvorskoj jedinici.

“Jednom sam vršio uviđaj u pritvorskim prostorijama 505. brigade. Bio sam obaviješten od dežurnih pripadnika bataljona Vojne policije. Kontaktirao sam gospodina Zijada Nanića”, kazao je Veladžić i dodao kako misli da je Nanić imao bezbjednosnu funkciju, ali “da neće da pretpostavlja”.

Istaknuo je kako misli da je njegovu funkciju zapisao u zapisniku.

Svjedok je rekao da mu je pokazano gdje se nalazi pritvorska jedinica i da je u prizemlje sišao s pripadnicima kriminalističke policije.

“Oni su obavili kriminalističke radnje po mom nalogu”, kazao je Veladžić, napomenuvši da je napravio zapisnik.

Svjedok je rekao da se radilo o ubistvu Amira Karajića zvanog Kolač.

Odgovarajući na pitanje Mersihe Delić, braniteljice optuženog Nanića, da li je tačno da je bio pronađen počinilac i da su provođene mjere protiv njega, svjedok je kazao da ne zna tačno te da se ne sjeća.

Na pitanje Odbrane potvrdio je da je obaviješten da su podrumske prostorije korištene kao pritvor.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Nijaz Nanić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je 1994. i 1995. godine bio referent u obavještajnoj službi 505. brigade, te da mu je nadređeni bio Meho Bašić, pomoćnik komandanta za obavještajne poslove.

Izjavio je da su njegovi zadaci referenta bili prikupljanje bitnih informacija i slanje u korpus, dodavši da se radi o informacijama koje su se ticale obavještajnog organa 505. brigade.

Odgovarajući na pitanja optuženog Nanića, svjedok je potvrdio da su bezbjednosna i obavještajna služba bile potpuno odvojene i da su usko sarađivale.

Svjedok je potvrdio da optuženi Nanić nije čitao izvještaje obavještajne službe.

“Tačno je, nije bilo potrebe”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar.