Članak

Stupar i ostali: Prostrjelne rane i razorenja glave kao uzroci smrti

2. Decembra 2019.13:30
Na suđenju Simi Stuparu, Zoranu Tešiću i Goranu Tešiću, vještak sudske medicine koji je učestvovao u ekshumacijama i identifikacijama na području Vlasenice konstatovao je da su uzroci smrti na pronađenim posmrtnim ostacima bile prostrjelne rane, razorenja glave te druge povrede.

Vještak Zdenko Cihlarž je naveo da je po naredbi Kantonalnog suda i Tužilaštva Tuzla bio vođa tima čiji je zadatak bio da nadgleda ekshumaciju i izvrši ekspertizu posmrtnih ostataka, te da donese zaključak o kompletnosti tijela.

Kako je rekao, u selu Džambići su pronađena tijela pet osoba čiji uzroci smrti su bili “strijelno razorenje glave”, povrede ključnih kostiju, kao i prelomi glave i lica.

Prema njegovim riječima, posmrtni ostaci su bili “faktički kompletni”, uz nedostatak kostiju šake i stopala.

Vještak je pojasnio da je u selu Begići pronađeno tijelo Šabana Hurića, čija identifikacija je urađena na osnovu garderobe, zuba i starog preloma lijeve noge.

“Tijelo je bilo u fazi skeletizacije, ali kompletno. Uzrok smrti je destrukcija glave”, dodao je Cihlarž.

Na lokalitetu sela Pelagić, rekao je vještak, na osnovu posmrtnih ostataka utvrđen je identitet Sefe Mehanovića, čiji uzrok smrti nisu mogli ustanoviti.

Na gradskom mezarju Rakita kod Vlasenice, kazao je vještak Cihlarž, pronađena su i identifikovana tijela dvije osobe. Kod Asima Zildžića, naveo je, uzrok smrti je trauma grudnog koša.

“Kod Durme Handžića pronađeni su kompletni ostaci, s jednostrukim i dvostrukim prelomima rebara. Ove povrede bi mogle nastati pritiskom na prednju stranu grudnog koša. To može biti usljed slijeganja zemlje. Ne može se utvrditi je li nastalo prije ili nakon smrti”, pojasnio je on.

U selu Debelo Brdo vještak je, kako je konstatovao, radio identifikaciju dva tijela. Kod Avde Zukića je rekao da nije siguran u uzrok smrti, a da je kod Saliha Zukića utvrđeno strijelno razorenje glave.

Za tri tijela pronađena na lokalitetu Mračni dol, Cihlarž je izjavio da su uzroci smrti povrede glave i grudnog koša.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci te napadi na sela. Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Naredno ročište zakazano je za 16. decembar, kada će se saslušati dva svjedoka Tužilaštva BiH i vještak Vedo Tuco.

Emina Dizdarević Tahmiščija