Članak

Alešević: Predloženo novo vještačenje optuženog

18. Novembra 2019.16:39
Odbrana Mehmeda Aleševića, optuženog za zločine počinjene u Bužimu, predložila je novo vještačenje optuženog.

Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH, Aleševićeva Odbrana je istakla kako je potrebno da se izvrši timsko vještačenje optuženog “na okolnosti procesnog praćenja pretresa”. Tužilaštvo se nije protivilo ovom prijedlogu.

Tim vještaka medicinske struke je, prije početka suđenja Aleševiću 2016. godine, utvrdio da je optuženi sposoban da prati suđenje.

Također na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo i niz materijalnih dokaza koje nije obrazlagalo u sudnici, a na koje Odbrana nije imala primjedbi.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmeda Aleševića da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016. godine.

Nastavak suđenja će biti naknadno zakazan.

Lamija Grebo