Purić i ostali: Prebacivanje tijela na Crvenu zemlju

15. Novembra 2019.14:05
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su prebačena tijela nakon akcije na području Viteza u zimu 1993. godine.

Nijaz Sarajlić kazao je da bio pomoćnik komandanta za logistiku Trećeg bataljona 325. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Prisjetio se kako je nakon akcije, u večernjim satima, dobio zadatak od komandanta bataljona Ibrahima Tarahije da se prebace tijela poginulih s linije u selu Dubravica.

“Ja sam naredbu proslijedio Bakiru Novaliću. Poslao sam ga sa zapregom u Dubravicu”, rekao je Sarajlić.

U ranijem iskazu svjedok je naveo da su tijela prevezena od kuće Džeme Sarajlića do lokaliteta Crvena zemlja. Kazao je i da je poslije rata čuo da se radilo o zarobljenim u akciji koji su ubijeni u blizini kuće Džeme Sarajlića.

On je na ove navode rekao da nije čuo da su ubijeni. Potvrdio je da je potpisao iskaz u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali da ga nije mogao pročitati bez naočala. Nije tvrdio ni da mu je neko dopisao riječi.

Na pitanja Odbrana, svjedok je potvrdio da je o predmetu razgovarao i u Tužilaštvu, ali da nije sačinjen zapisnik. Prema braniteljici Lejli Čović, to govori o zakonitosti istrage, jer je Tužilaštvo dužno sačiniti zapisnik o svakoj službenoj radnji. S tim se nije složio tužilac Ivan Matešić.

Sarajlić je svjedočio na suđenju Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću zvanom Roki, Sadiku i Šaćiru Omanoviću, te Kasimu Kavazoviću.

Oni su optuženi za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a, koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade ABiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Svjedok Bakir Novalić ispričao je kako je zaprežnim kolima prebacio tijela. Kazao je da je otišao do okuke prema Šafradinovim kućama, kod kuće Džeme Sarajlića, i da su pripadnici Civilne zaštite ubacili deset do 12 tijela u uniformama.

On je rekao da je za to vrijeme prošetao, a potom odvezao kola do Crvene zemlje, gdje su tijela iznesena.

Tužilac Matešić predočio je svjedoku raniji iskaz u kojem je naveo da je od pripadnika Civilne zaštite čuo da su ti vojnici bili zarobljeni i strijeljani. U iskazu je naveo i da je čuo da su ih strijeljali Roki, Šaćir i Sadik Omanović.

Novalić je izjavio da su sve to SIPA-ine riječi i da je bio izložen pritiscima.

On je kazao da je, do mjesta gdje su bila tijela, došao cestom. O tome ga je ispitivala Odbrana Sarajlića, ističući da joj je to vrlo važno.

Svjedok se složio s braniocem Nerminom Vilom da je cesta bila pod vatrenim dejstvom i da je tu noć išao obilaznim putem, preko Šljivčice. Složio se da su mu u SIPA-i sugerisali da “navede glavni put”.

Nakon dodatnih pitanja tužioca, svjedok je ponovo promijenio izjavu i rekao da je došao cestom.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. novembar.

Marija Taušan