Vikić i ostali: Informacije izvora o ubistvu u Velikom parku

14. Novembra 2019.17:11
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je napravio službenu zabilješku na osnovu informacije izvora o ubistvu u Velikom parku u Sarajevu.

Zaštićeni svjedok “K” je kazao da je radio u Federalnoj obavještajno-sigurnosnoj službi (FOSS) kada mu je 2004. godine došao izvor i iznio saznanja o ubistvu u Velikom parku.

Izvor mu je, kako je naveo, ispričao da je (Nedžad) Herenda nosio “hekler” i rekao: “Ja sam ih sve pobio.” Dodao je da je kazao da je u blizini bio i Amir Međić, kojeg je svjedok viđao u Državnoj bezbjednosti.

Prema iskazu, svjedok je od izvora dobio informaciju da je likvidirano 11 ljudi. O tim saznanjima je napravio službenu zabilješku, ali ne zna da li su informacije dalje provjeravane i da li je neko razgovarao sa Herendom i Međićem.

Dodao je da je ubrzo nakon toga otišao na novo radno mjesto u Banjaluku, jer je bilo u toku formiranje obavještajne agencije na nivou BiH.

Kako je objasnio, službene zabilješke su inače prosljeđivane analitičkom odjeljenju u službi, a dalje policiji i tužilaštvu.

Svjedok “K” je izjavio da mu je taj izvor rekao i da je zarobljene vojnike doveo Davor Matić, mada se, kako je kazao, o tome pričalo i nedugo nakon ubistava 1992. godine.

Prema svjedoku, u službi su izvore označavali kao pouzdane, nepouzdane ili one koji su u fazi provjere. Osobu koja mu je rekla informacije o zločinu u Velikom parku, kako je naveo, označio je kao izvor u fazi provjere.

Za ubistva osam zarobljenih vojnika počinjena u Velikom parku u aprilu 1992. godine, sudi se Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Svjedok “K”, koji je za vrijeme rata radio u Državnoj bezbjednosti, kazao je da je u Domu policije bio jednom, kada je njega i kolegu načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Bakir Alispahić poslao da uzmu izjave od snajperista koji su djelovali na Alipašinom Polju.

On je rekao da je u Domu policije, osim grupe specijalaca, zatekao Asima Dautbašića, takođe iz Državne bezbjednosti, koji je bio “alfa i omega” i koji se za sve pitao. Svjedok je čuo da je snajperiste priveo Nusret Šišić Dedo, koji je bio u jedinici Juke Prazine.

Na pitanje Vikićeve Odbrane, on je kazao da Šišić i Matić nisu bili pod nadležnošću Vikića.

“Nije Vikić dozvoljavao da takvi dolaze”, rekao je svjedok.

On je naveo da je bio iznenađen kada je saznao da se vodi istraga protiv Vikića i Pušine, jer o njima ništa loše nije čuo. Vikića je okarakterisao kao heroja.

Suđenje se nastavlja 21. novembra.

Marija Taušan