Članak

Tomanić: Posljednji susret sa suprugom

13. Novembra 2019.15:37
Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da 22. maj 1992.

godine nikada neće zaboraviti jer joj je tog dana ubijen suprug.

Aida Muratović ispričala je da su 22. maja u njeno mjesto Čolovnik došla dva autobusa puna vojske.

“Jedan od tih vojnika je druge raspoređivao. Većina je krenula prema našim kućama. To ne mogu nikad u životu zaboraviti. Uspjela sam uzeti svoju bebu i počela bježati prema šumi. U šumi je bilo dosta naroda”, kazala je Muratović i dodala da je njen suprug Husein ostao, i tog dana ga je posljednji put vidjela.

Svjedokinja je rekla da je posmrtne ostatke svog supruga pronašla u grobnici “Ramin grob”.

Cvijan Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima. Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nakon saslušanja svjedokinje Muratović, tužiteljica Dika Omerović pročitala je iskaz Mevle Čerkić dat u istrazi 1999. godine Kantonalnom sudu u Tuzli. U toj izjavi Čerkić je izjavila da je vojska odvela četvoricu njenih sinova, te da je išla u srpsko selo Tomanići da se raspita za sudbinu sinova i da joj je rečeno da su odvedeni na ispitivanje.

Ona je u izjavi naglasila da je vidjela kopanje grobnice “Ramin grob”, kao i da su nakon deset ili 15 dana došli vojnici i odveli žene u kuću Mehe Kučuka, gdje ostaju 15 dana.

“Dolazili su nepoznati muškarci, plašili nas i svašta govorili, ali nije bilo silovanja”, kazala je 1999. Čerkić, koja je preminula 2004. godine.

Nastavak suđenja je 20. novembra.

Albina Sorguč