Članak

Paprica i Ognjenović negirali krivicu za zločine u Foči

13. Novembra 2019.15:20
Radovan Paprica i Slavko Ognjenović, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, negirali su krivicu u Sudu Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English (English)

“Nisam kriv ni po jednoj tački i sve ću to da dokažem argumentovanim dokazima”, izjavio je Paprica na upit Suda kako se izjašnjava, dok je Ognjenović kratko rekao: “Nisam kriv.”

U optužnici je navedeno da su Paprica i Ognjenović tokom širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga takozvane Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području Foče u periodu od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine, upotrebom sile i prijetnje počinili silovanje nad civilnom osobom.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili da su Paprica i Ognjenović zločine, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje za vrijeme rata koje je ostavilo teške posljedice na oštećene osobe, počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Obojica su na upit Suda potvrdili da su razumjeli optužnicu i sve ono što im se stavlja na teret.

Sud je prethodno Papricu i Ognjenovića obavijestio da su odbijeni njihovi raniji prigovori koje su izjavili na potvrđenu optužnicu.

S obzirom na to da su obojica optuženih negirali krivicu, njihov predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)