Članak

Bogdanović i ostali: S Trišićem na kursu u Beogradu

7. Novembra 2019.15:44
Na suđenju za zločine počinjene u Janji, svjedok Odbrane izjavio je da je sa optuženim Branislavom Trišićem 1993. godine bio na kursu bezbjednosti u Beogradu.

Zoran Mandić je kazao da je od septembra do 13. decembra 1993. godine bio na kursu u Institutu za bezbjednost u Beogradu. Kako je naveo, tada je upoznao Trišića kao jednog od šest polaznika kursa iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Prema Mandiću, kurs je bio intenzivni tromjesečni i samo se u određenim okolnostima moglo zatražiti slobodno.

Na poziv Trišićeve Odbrane svjedočio je i Dobrislav Planojević, koji je rekao da je od avgusta 1992. godine radio u Službi nacionalne bezbjednosti MUP-a RS-a.

On je objasnio da je ova služba imala svoje organizacione cjeline na nižim nivoima, kao i Služba javne bezbjednosti, ali da su zasebno funkcionisale. Saradnja se, kako je napomenuo, mogla odvijati na pisani zahtjev preko podsekretara.

Planojević je kazao da niko iz Službe nacionalne bezbjednosti nije mogao naređivati zaposlenima u Javnoj bezbjednosti.

Svjedok je rekao da je Služba negdje u novembru 1992. godine iz Pala prešla u Bijeljinu i da je tada upoznao Trišića. Prema njegovim riječima, Nacionalna bezbjednost u tom periodu nije bila ni kadrovski ni materijalno osposobljena.

Planojević je naveo da je Trišić bio jedan od zaposlenih koji su 1993. godine upućeni u Beograd na edukaciju.

Kazao je da inspektor Nacionalne bezbjednosti nije izlazio na teren bez zadatka dobijenog od pretpostavljenog i da je praksa bila da ne ide sam.

Na pitanja tužioca Adisa Nuspahića, Planojević je rekao da se saradnja Nacionalne bezbjednosti i policije mogla odvijati u smislu pribavljanja određenih podataka od kolega ili ustupanja prostora za određene aktivnosti.

S Trišićem su, za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, optuženi i Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković.

Trišić je, prema optužnici, bio pripadnik MUP-a RS-a i operativni radnik sektora Službe nacionalne bezbjednosti od druge polovine 1993. do juna 1994. godine. Ostali optuženi su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Nastavak suđenja je 14. novembra.

Marija Taušan