Članak

Čigoja i ostali: Svjedoci u istrazi tražili zaštitu

6. Novembra 2019.18:04
Na suđenju za zločine počinjene u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, bivši i sadašnji policijski službenici su ispričali da su, u okviru istrage za ovaj predmet, saslušavali svjedoke koji su prilikom davanja izjava tražili mjere zaštite.

Sabir Stupar, bivši službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ispričao je da je u predmetu “Oborci” radio po nalogu tužiteljice Slavice Terzić i da je saslušao jednog od svjedoka, kojeg je prethodno kontaktirao telefonom te su se dogovorili da se izjava uzme u porodičnoj kući radi njegove sigurnosti.

“Bio je uznemiren. U jednom trenutku je rekao: ‘Ja bih najviše volio da odem dvije do tri godine u zatvor nego da ispričam ono čemu sam bio očevidac’”, kazao je Stupar.

Prema njegovim riječima, svjedok je bio upoznat da može biti zaštićen, na što je i pristao.

Odbrani je Stupar rekao da se pisani pozivi upućuju samo onima koji se saslušavaju u službenim prostorijama, da u ovom slučaju nije bilo potrebe za audio-vizuelnim snimanjem te je saslušavani svoju izjavu pročitao, s obzirom da SIPA u tim situacijama obavezno ima štampač, kao i da mu tom prilikom fotografije nisu pokazivane.

Branku Čigoji, Željku Todiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku se sudi za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Željko Tolić, službenik SIPA-e, ispričao je da je u okviru predmeta “Oborci” saslušao drugog svjedoka u Ambasadi BiH u Sloveniji, da je bila prisutna tužiteljica Terzić, kao i da je svjedok upoznat sa zaštitom, koju je na kraju i zatražio zbog svoje sigurnosti.

Prilikom uzimanja izjave, kako je kazao Tolić, on je uglavnom postavljao pitanja, a svjedok je na kraju pročitao zapisnik u kojem je konstatovano da nema primjedbi, kao i da se po njegovom glasu i ukrštanju prstiju moglo osjetiti da je bio nervozan.

Odbrani je odgovorio da svjedoku nisu pokazivane fotografije, da se ne sjeća da li je upućen poziv za saslušanje i da je taj dio, kako pretpostavlja, obavila tužiteljica, kao i da nije bilo mogućnosti da se vrši snimanje izjave.

Nastavak suđenja je 27. novembra.

Haris Rovčanin