Članak

Zatraženo ukidanje osmogodišnje kazne za zločine na području Prijedora

1. Novembra 2019.15:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Boro Milojica osuđen na osam godina zatvora, a Želislav Rivić oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

This post is also available in: English

Sedin Idrizović, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je ukidanje presude po svim žalbenim osnovama, te predložio održavanje novog postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

“Izreka presude je protivrječna razlozima presude. U presudi su navedena dva krivična zakona. Primijenjen je dio odredbi Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i to onaj dio koji se odnosi na sankciju”, kazao je Idrizović.

Dodao je da je opravdana primjena Krivičnog zakona BiH, ali da je i kažnjavanje trebalo biti po istom zakonu.

“Primjenom dva zakona u istoj presudi počinjena je povreda krivičnog zakona”, rekao je Idrizović.

Naglasio je da je pogrešno utvrđeno i činjenično stanje, istaknuvši da su u prvostepenom postupku suslušani očevici događaja koji se optuženima stavljaju na teret, izuzev jedne tačke optužnice.

“Ranija osuđivanost optuženog za istovjetno djelo, za Sud je relativno otežavajuća okolnost. Otežavajuće okolnosti nisu cijenjene dovoljno, te ukoliko Apelaciono vijeće ne nađe opravdane žalbene osnove za ukidanje presude, alternativno predlažem da se kazna preinači u strožiju”, kazao je Idrizović.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je 27. juna 2019. godine osudilo Boru Milojicu, nekadašnjeg pripadnika 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. godine u Hambarinama.

Milojica i Rivić oslobođeni su po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. godine.

Ranko Dakić, branilac optuženog Milojice, rekao je da ostaje kod pisane žalbe, kao i prigovora na žalbu Tužilaštva BiH.

U pisanoj žalbi – kako je naveo Tihomir Lukes, predsjedavajući Apelacionog vijeća u ovom postupku – Ranko Dakić je zatražio da se prvostepena presuda ukine i održi postupak pred drugostepenim vijećem ili da se presuda preinači u oslobađajuću.

Saša Dakić, branilac optuženog Rivića, kazao je da je prvostepena presuda pravilna u odnosu na Rivića, te predložio da se žalba Tužilaštva BiH odbije kao neosnovana.

Rivićev branilac zatražio je da Apelaciono vijeće potvrdi prvostepenu presudu u odnosu na njegovog branjenika.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English