Članak

“BH novinari” uputili protestno pismo VSTV-u nakon komentara na rad BIRN-a BiH

17. Oktobra 2019.17:54
Upravni odbor Udruženja “BH novinari” poslao je danas protestno pismo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) nakon što je potpredsjednica VSTV-a na društvenim mrežama komentarisala rad novinara Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English (English)

Udruženje je pismo poslalo “zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije s novinarima i medijima u BiH, uključujući i personalne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost”.

Nakon što je BIRN BiH objavio priču o tome kako je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić na svom Facebook profilu, bez javno iznesenih dokaza, optužila strane ambasade i organizacije za plan rušenja ove institucije, Jukić je pisanje BIRN-a BiH na svom profilu komentarisala objavom s naslovom “Kad novinari rade gestapovski posao”, u kojem je kritikovala rad novinara Admira Muslimovića.

Ona je nakon jučerašnje sjednice VSTV-a novinarima kazala da više neće davati izjave za medije, već će komunicirati samo preko društvenih mreža.

“Upravni odbor ‘BH novinara’ ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj je imenovano dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa. Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije”, navodi Udruženje u svom pismu i dodaje “kako je uskraćivanje informacija medijima nedopustivo demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad novinarima, poduzeto s namjerom da se ograniči pravo na slobodu izražavanja i oteža pristup javnim informacijama u posjedu VSTV-a”.

“Kao članovi Upravnog odbora ‘BH novinara’, ostali smo zatečeni vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili autorskih tekstova. Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN-a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV-a, kao i brojnih drugih medija”, navodi se u pismu.

U pismu se zahtijeva profesionalno i pristojno komuniciranje s medijima, kako bi “javnost bila na vrijeme informirana o pitanjima od značaja za rad VSTV-a”, a ne dosadašnji način na koji se komunicira s novinarima.

“Cijenjena gospodo, to je jezik ulice kojem nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas – članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije – rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju”, navodi se u pismu.

This post is also available in: English (English)