Članak

Stanić i ostali: Optužnica pročitana tri puta

16. Oktobra 2019.17:15
Suđenje nekadašnjim pripadnicima policije za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici počinjene 1992. i 1993.

godine počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić optuženi su za progon bošnjačkih civila nezakonitim hapšenjem, protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Stanić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, Kraljević komandir specijalnog voda poznatog i kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Nakon što je na prošlom ročištu tužilac Seid Marušić pročitao optužnicu, Vijeće je odgodilo početak suđenja dok iz optužnice ne budu pročišćeni svi dijelovi koji se odnose na Maneta Đurića, optuženog čiji je predmet izdvojen zbog njegove bolesti.

Tužilac Marušić danas je ponovo pročitao uređenu optužnicu koja trojicu optuženih tereti po 16 tačaka i podtačaka.

Branilac Veljko Ćivša, koji zastupa prvooptuženog Stanića, prigovorio je da je u jednoj od tačaka koje su Đurića kao načelnika SJB-a teretile za nadzor nad određenim radnjama, tužilac sada stavio Stanića kao komandira. Ćivša je ocijenio da se radi o proširenju optužnice i dodavanju težih inkriminacija optuženom, što nije dozvoljeno.

Vijeće je istaklo da je to takođe primijetilo, nakon čega je tužilac rekao da će povući taj dio. Poslije pauze Marušić je ponovo pročitao spornu tačku, ali se optuženi ponovo nisu mogli izjasniti da su razumjeli optužnicu.

Branioci su tražili da im se pismeno dostavi posljednja verzija optužnice. Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović kazala je da je sporna tačka optužnice pročitana i da se optuženi mogu izjasniti, s obzirom da je optužnica neizmijenjena u ostalom dijelu.

Nakon insistiranja branilaca i optuženih, Vijeće je dalo još jednu pauzu da optuženi pročitaju optužnicu i da se konsultuju sa advokatima.

Nakon pauze, optuženi Stanić je izjavio da ne želi da se izjašnjava o dokumentu koji nije kompletan, a Kraljević je rekao da ne razumije optužnicu i da želi vrijeme za konsultacije sa advokatom.

Hadžiomerović ih je pitala koje dijelove ne razumiju kako bi im ih pojasnila, ali se optuženi nisu izjasnili. Predsjedavajuća je nakon toga čitala tačku po tačku optužnice, pitajući ponaosob dvojicu optuženih da li razumiju šta im se stavlja na teret, a Stanić i Kraljević su ponavljali ranije navode. Hadžiomerović je konstatovala da je dala pojašnjenje za tačke optužnice.

Trećeoptuženi Garić, u odnosu na koga nisu mijenjane tačke optužnice, kazao je da razumije optužnicu ukoliko je ostala ista kao prije.

Prema navodima optužnice, pripadnici SJB-a i specijalnog voda su nezakonito hapsili i zatvarali civilne u SJB, zatvor iza zgrade Suda, kao i logor “Sušica”, gdje su zatočenici izlagani premlaćivanju, mučenju, ubistvima, nestancima, seksualnom zlostavljanju i drugim djelima.

Optuženi se terete i za napade na sela Džamdžići i Alihodžići, u kojima je došlo do ubistava i hapšenja civila, te paljenja imovine.

Tužilac Marušić je u uvodnoj riječi kazao da će svi svjedoci izjaviti da u Vlasenici nije bilo pružanja aktivnog otpora, a da su mnogi zatvarani, mučeni, a neki ubijani i odvođeni u nepoznatom pravcu.

On je rekao da će dokazati da je logor “Sušica” osnovan radi progona Bošnjaka s područja Vlasenice, kao i da su ovim objektom upravljale vojska i policija.

Radnje optuženih, prema Marušiću, temeljile su se isključivo na diskriminatorskoj osnovi u odnosu na nacionalnu, vjersku i političku opredijeljenost.

Odbrane u ovoj fazi nisu željele iznositi uvodnu riječ.

Prvi svjedoci Tužilaštva biće saslušani 30. oktobra.

Marija Taušan