Članak

Babić Ljuban i ostali: Čuo za pozitivnu ulogu optuženog

16. Oktobra 2019.17:53
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, svjedoci Odbrane Milenka Babića izjavili su da nisu imali informacije da je optuženi učestvovao u ubistvima u selima Alići i Ekići i da su čuli o njegovoj pozitivnoj ulozi.

Hamdija Krupić je kazao da je radio kao patrolni policajac u selima oko Bosanskog Novog, a da je u maju 1992. godine napustio to područje. On je naveo da je u septembru na području Travnika sreo Ferida Ekića, koji mu je rekao za ubistva u Alićima i Ekićima.

Svjedok je kazao da mu je Ekić u vezi s počiniocima govorio mjesta gdje su stanovali ili s kim su bili u određenom srodstvu, a da je on zaključivao o kome se radi, jer je poznavao taj kraj.

Krupić je rekao da je čuo da su u tim događajima pozitivnu ulogu imali Nikola Majkić, koji je poslao unuka da obavijesti komšije da bježe, kao i Milenka Babića, koji se “navodno usprotivio nekom silovanju”.

Svjedok je precizirao da Ferid Ekić nije bio očevidac ubistava, nego da mu je prenio ono što je čuo od drugih.

Za ubistva 24 Bošnjaka u zaseocima Alići i Ekići, optuženi su, pored Milenka Babića, i Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Mirsad Brkić, takođe nekadašnji policajac, kazao je da je bio zatočen u logoru na stadionu u Bosanskom Novom i da nema direktnih saznanja o ubistvima u Alićima i Ekićima, o čemu je samo čuo priče “rekla-kazala”.

Za Milenka Babića, kako je rekao, nije imao nikakve informacije.

Kao svjedok Odbrane saslušan je i Jasmin Odobašić, koji je radio na traženju nestalih u više institucija. On je kazao da je bio na ekshumaciji grobnice u Alićima 1998. godine, kada je pronađeno pet tijela i još nekoliko drugih dijelova tijela 27 civila koje su tražili.

Dodao je da se vidjelo da su iz grobnice izmještana tijela i da misli da je to rađeno nekom mašinom i ručno.

Odobašić je dodao da su 2001. na ušću Japre u Sanu pronađeni ostaci još dvoje od 27 ljudi.

Branilac Damir Alagić je rekao da je pozvao Odobašića, koji ima drugačija saznanja od svjedoka Tužilaštva.

On je kazao da je, radeći na odbrani, došao do saznanja gdje su zakopana ostala tijela i da će tu informaciju proslijediti nadležnim.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. novembar.

Marija Taušan