Članak

Godinjak i ostali: Svjedočenja o zdravlju optuženog

15. Oktobra 2019.13:17
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, prvi svjedoci Odbrane Medarisa Šarića govorili su o zdravstvenom stanju optuženog tokom rata.

Veći dio ročišta, na kojem je bilo riječi Šarićevom o zdravlju, bio je zatvoren za javnost.

Sretko Hadžiabdić, koji je ranije svjedočio na poziv Tužilaštva BiH, u dijelu otvorenom za javnost upitan je o asanaciji terena.

Kazao je da je policija vršila fizičko obezbjeđenje prilikom asanacije. Kad je u pitanju izvještaj o asanaciji, kako je rekao, original je zadržavao kod sebe u Civilnoj zaštiti, a kopiju je slao u Opštinu i policiju.

Edina Rešidović, braniteljica prvooptuženog Edhema Godinjaka, pitala je svjedoka da li je ranije na suđenju tačno govorio kada je kazao da je original zadržavao, a drugi primjerak slao u Opštinu, te da ne zna i ne može tvrditi da li je kopiju slao vojsci ili policiji.

“Sad ću kazati da je druga kopija dostavljana policiji”, izjavio je Hadžiabdić.

On je dodao da dok je Šarić bio tu, nije bilo problema, te da je optuženi imao ulogu u vraćanju njegovog vozila.

Godinjak je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, a Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO).

Oni su s Mirkom Bunozom optuženi za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem zatvaranja i ubijanja Srba na području Trnova. Bunoza je optužen kao komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Šarićeva braniteljica Vasvija Vidović je svjedoku Jusufu Pozderu predočila spisak Vojne policije na kojem se nalazi njegovo ime.

Pozder je rekao da on nikad nije bio u Vojnoj policiji. Neka od imena sa spiska prepoznao je kao aktivne policajce.

Svjedok je kazao da je bio Šarićev vozač, a da je nakon odlaska optuženog išao na liniju.

Prema Pozderu, Šarić je tada bio nepoželjna osoba u Trnovu, jer se “u malim mjestima nije podržavalo da neko sa strane bude komandant”.

Suđenje se nastavlja 22. oktobra, kada je planirano da Šarić svjedoči u svoju korist.

 

Marija Taušan