Članak

Stupar i ostali: Izvodio jednog po jednog iz hangara

14. Oktobra 2019.12:00
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o stradanju zatočenika u logoru “Sušica” kod Vlasenice koje je iz hangara izvodio optuženi Goran Tešić.

Hasib Agić je rekao da je u proljeće 1992. odveden u “Sušicu”, gdje je jedan od čuvara bio njegov školski drug Goran Tešić.

On je izjavio da su Durmo Handžić i Asim Zildžić u više navrata izvođeni i udarani ispred hangara. Kazao je da je Goran Tešić bio među onima koji su ih izvodili.

Nakon jednog od izvođenja, kako je naveo Agić, Handžić i Zildžić su vraćeni i podlegli su u hangaru.

Svjedok je rekao da je Tešić s još jednim licem koje poznaje pod nadimkom Armirač, odnosno Ilija ili Ilić, jedne noći izveo četiri zatočenika, koji više nisu vraćeni. Nakon izvođenja, ispred hangara su se čuli kratki rafali.

Agić je ispričao kako su jedan po jedan izvođeni Dževad Šarić, Muharem Kolarić, Ismet Zekić i čovjek iz Kalesije kojem ne zna ime. Kako je kazao, kasnije je nekoliko zatočenika išlo da ih zakopa.

Na pitanje Tešićeve Odbrane, Agić je precizirao da su Handžića i Zildžića dva-tri puta izvodili i da su vrata hangara bila otvorena. Vidio je da je ispred bilo pet-šest vojnika, ali ih nije poznavao.

Na insistiranje branioca Miloša Perića da kaže da li je lično vidio da Tešić udara Handžića ili Zildžića, Agić je rekao: “Čim je izveden, mora tući.”

I optuženi je pitao svjedoka da li je vidio da on nekoga tuče, na šta je svjedok klimnuo glavom.

Goran Tešić je, sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem, optužen za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, fizička zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci te napadi na sela. Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Agić je kazao da je Tešić jednom u “Sušici” pucao prema poljskom WC-u u kojem je bio jedan od zatočenika, a kada mu se obratio i rekao mu da je čovjek unutra, Tešić mu je odgovorio da ga nije ništa pitao.

Svjedok je kazao da je krajem juna prebačen u logor “Batković” kod Bijeljine.

Prije odvođenja u “Sušicu”, kako je ispričao, bio je privođen u policiju na ispitivanje i bio je zatvoren nekoliko dana. On je izjavio da je rekao da je kupio pušku i da je zakopao, a nakon što je to predao policiji, pušten je.

Nastavak suđenja je 28. oktobra.

Marija Taušan