Članak

Počeo BIRN-ov trening za novinare u okviru programa Balkanska tranziciona pravda

14. Oktobra 2019.22:32
Trodnevni trening o izvještavanju o suđenjima za ratne zločine, koji organizuje Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), počeo je danas u Beogradu.

Trodnevna obuka koja se bavi pitanjima tranzicione pravde, a koju je za novinare iz bivše Jugoslavije organizovao BIRN u saradnji s Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), počela je danas u Beogradu.

Predavači su novinari koji imaju iskustva u pokrivanju suđenja za ratne zločine i tema u vezi s tranzicionom pravdom. Učesnici (njih 25 iz različitih zemalja bivše Jugoslavije) moći će da čuju i stručnjake koji su direktno uključeni u pravne procese.

Učenicima se na početku obuke obratila Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji. Ona je istakla da u regionu još uvijek postoji na stotine predmeta ratnih zločina koje bi trebalo procesuirati, ali i da trening može pomoći novinarima da se uhvate u koštac sa izazovima na koje mogu naići tokom izvještavanja sa suđenja.

“Nadamo se da će vam ova obuka pomoći u izvještavanju i da će vam pružiti neke savjete kako da ojačate odnose s relevantnim institucijama”, rekla je Pickup.

Osim što će se baviti osnovama krivičnih postupaka, najboljim praksama izvještavanja i izvorima informacija, na treningu će biti riječi i o ulozi koju žrtve imaju u procesima suđenja za ratne zločine.

Neki od stručnjaka koji će raditi s novinarima na ovom treningu jesu Ivan Jovanović, predstavnik UNDP-ovog Regionalnog projekta o ratnim zločinima, Nemanja Stjepanović iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Martina Mihordin, portparolka Državnog odvjetništva Hrvatske, i Vasilije Seratlić, zamjenik tužioca za ratne zločine i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a, kazala je da je ideja ovog treninga da se gleda izvan samih postupaka, i da se arhive sudova i presude počnu koristiti kao materijal za priče.

“Ovaj posao je značajan, jer mi dajemo glas žrtvama. U nekim slučajevima, da nije bilo nas, priče žrtava nikada ne bi bile ispričane”, naglasila je Ristić.

Nakon treninga, od učesnika će se tražiti da predlože priču koja će se baviti tranzicionom pravdom na Balkanu.

Na osnovu prijedloga i općih ocjena s treninga, BIRN će odabrati deset novinara koji će učestvovati u studijskoj posjeti Haagu u novembru 2019. godine.

Novinari koji predlože najbolje priče dobit će grant u iznosu od 1.000 eura, kako bi ih dalje razvili u saradnji s BIRN-ovim iskusnim urednicima.

Projekat su podržale Ambasada Velike Britanije u Beogradu i Evropska komisija.

Prva sekretarka Ambasade Velike Britanije Chantel Care rekla je da je važno da novinari ojačaju mreže i kontakte, i poručila učesnicima da “to mogu učiniti ovdje”.