Članak

Zdravstveni problemi Zulfikara Ališpage

7. Oktobra 2019.15:41
Doktorica Selma Jusufović izjavila je da Zulfikar Ališpago, optužen za zločin u Trusini (opština Konjic), ima zdravstvene probleme zbog nivoa šećera u krvi i da mu stanje još nije regulisano.

Nakon što Ališpago nije pristupio na prošlo ročište zbog zdravstvenih problema, Jusufović je pozvana kao stručni svjedok da objasni svoj nalaz od 30. avgusta, nakon čega je optuženi primljen u bolnicu.

Jusufović je kazala da kod optuženog često dolazi do pada nivoa šećera u krvi unosom hrane, što je posljedica ranijeg operativnog zahvata. Ona je dodala da hipoglikemija još nije regulisana i da je u ovom slučaju ključna edukacija pacijenta.

Na pitanje Odbrane, ona je rekla da pad šećera može da uzrokuje i fizička aktivnost, kao i stres. Navela je da česte hipoglikemije, između ostalog, uzrokuju konfuznost, a mogu dovesti i do otežanog pamćenja, što je primijetila kod Ališpage.

Doktorica je napomenula da su u ovakvim slučajevima moguće i ponovne operacije.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić naložila je Odbrani da dostavi svu medicinsku dokumentaciju od aprila, kada je optuženom konstatovana hipoglikemija. Sugerisala je optuženom da što prije organizuje najavljeni kontrolni pregled u Turskoj, kako bi Vijeće naložilo medicinsko vještačenje njegovog zdravstvenog stanja.

Ališpagi se, kao bivšem komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih vojnika zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

 

Marija Taušan