Početak suđenja za zločine u Vlasenici odgođen zbog neuređene optužnice

2. Oktobra 2019.12:23

Početak suđenja Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za zločine počinjene na području Vlasenice odgođen je nakon prigovora Odbrana da optužnica nije precizirana i uređena te da nisu jasno navedene radnje koje se optuženima stavljaju na teret.

Iako je tužilac Seid Marušić pročitao optužnicu, nakon prigovora Odbrana početak suđenja je odgođen.

Predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović rekla je da je Vijeće odlučilo da odloži početak suđenja dok tužilac ne uredi opužnicu.

“Da izbaci, pročisti sve radnje, svjedoke i materijalne dokaze koji se odnose na Maneta Đurića, kao i sve odbijene tačke optužnice”, kazala je Hadžiomerović.

Postupak protiv Maneta Đurića, koji je bio optužen zajedno sa Stanićem, Kraljevićem i Garićem, odvojen je zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Marušić je pročitao optužnicu navodeći da preskače tačke koje su odbijene (nisu potvrđene), a u nekim dijelovima je navodio da se Đurić zajedno s drugim optuženima tereti za pojedine tačke optužnice.

Nakon prigovora Odbrana, Marušić je rekao kako smatra da je optužnica uredna.

Veljko Čivša, branilac optuženog Stanića, kazao je da on ne razumije koliko se djela zločina protiv čovječnosti njegovom branjeniku stavlja na teret, a to je uslov kako bi se mogao pripremiti.

“Kako će se moj branjenik izjasniti da je razumio optužnicu?”, rekao je Čivša, naglasivši da je potrebno prvo iščistiti tu optužnicu pa onda pitati optužene da li razumiju.

Dragan Gotovac, branilac Kraljevića, i Nenad Rubež, branilac Garića, također su tražili da se optužnica pročisti.

Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić optuženi su za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Prema optužnici, Stanić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Kraljević komandir Specijalnog voda policije u toj stanici, a Garić aktivni policajac.

Početak suđenja odgođen je za 16. oktobar, kada će biti pročitana uređena optužnica i iznesene uvodne riječi Optužbe i Odbrane.

    Albina Sorguč