Članak

Stupar i ostali: Odvođenje i ubistvo sina

30. Septembra 2019.14:19
Na suđenju za zločine počinjene na području Vlasenice, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je čula da joj je sina uhapsio i ubio Simo Stupar.

Kadira Durić ispričala je da joj je zaštićeni svjedok S-6 rekao da je Stupar uhapsio njenog sina Bahriju Durića i odveo ga u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP).

“Kasnije je samo meni došla vijest da je Bahrija poginuo”, kazala je svjedokinja i dodala da joj je rečeno da je njenog sina ubio Stupar.

Odgovarajući na pitanja Stupareve Odbrane, svjedokinja je potvrdila da prije 2013. godine nije vidjela svjedoka S-6 i pojasnila da ona “sa sigurnošću ne zna ko je ubio” njenog sina.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci te napadi na sela. Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Fikret Džafić ispričao je da je mjesec dana bio u logoru “Sušica”, gdje je upoznao Gorana i Zorana Tešića. Prisjetio se da je Goran Tešić zvao izvjesnog Muharema da izađe iz hangara u “Sušici”.

“Ostaje Muharem pola sata ili sat vani, čuju se jauci i poslije vidite povrede”, kazao je Džafić.

Posljednji put kada je Muharem izveden, kako je rekao Džafić, on je ubijen, ali svjedok se nije mogao izjasniti ko ga je izveo. Kazao je da su “glasovi pretežno bili isti”.

Dodao je da posljednji put kada je Muharem izveden, kada je ubijen, nije vidio ko ga je izveo.

“Poslije izvođenja čule su se psovke, vrijeđanja, čuli su se pucnji tada. Nisam vidio kad je ubijen, poslije te noći nije se vraćao”, rekao je Džafić.

Sejid Ambešković, treći svjedok Tužilaštva BiH na ovom suđenju, kazao je da je sve stanovništvo iz njegove ulice odvedeno u logor “Sušica”, gde je jedan od stražara bio i Goran Tešić, kojeg je poznavao odranije.

“Poznajem čovjeka oduvijek u Vlasenici, bio je sportista. Prema meni je i u logoru bio dobar”, rekao je svjedok.

Ambešković je potvrdio da je poznavao Durmu Hadžića i Asima Zildžića, koji su preminuli u “Sušici” nakon premlaćivanja, ali da ne zna ko ih je tukao. Dodao je mu je poznato da je jedne noći neki momak kazao da ga je Goran, nakon što je izveden, vratio i rekao mu: “Idi zovi Dževada Šarića.” Svjedok je pojasnio da je Dževad, zajedno s drugima koji su te noći izvedeni, ubijen.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar.

Albina Sorguč