Članak

Alešević: Najavljeno uvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva

30. Septembra 2019.17:19
Suđenje Mehmedu Aleševiću za zločine počinjene u Bužimu odgođeno je jer se pred Državnim sudom nije pojavio svjedok Tužilaštva BiH.

Nakon što se planirani svjedok nije pojavio, tužiteljica Vedrana Mijović najavila je uvođenje materijalnih dokaza, dodavši kako bi izostavila one dokaze koji su zajednički i za slučaj protiv Zijada Nanića, nakon čega je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić istakao da nije problem da se uvedu svi dokazi.

“Napravite nam spisak dokaza pa ćemo ih sve uvesti, bez obzira da li se odnose na jedan ili oba predmeta”, rekao je Samardžić i naveo kako je potrebno izostaviti iskaze optuženog Aleševića jer još nije poznato da li će svjedočiti.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmeda Aleševića da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. oktobar.

 

Nermina Kuloglija-Zolj