Članak

Matuzović i ostali: Dio svjedoka sposoban pristupiti suđenju

25. Septembra 2019.13:29
Vještaci Državnog tužilaštva su na suđenju za zločine počinjene u Orašju rekli da su tri od osam svjedoka Optužbe sposobni da pristupe Sudu.

Vještak Milorad Grujičić je izjavio da su svjedokinje Soka Maksimović, Darinka Gavrić i Joka Božić, unatoč životnoj dobi i zdravstvenim problemima, sposobne da dođu u Sud BiH i svjedoče, uz pratnju koja bi došla s njima od mjesta prebivališta. Sa svjedokinjom Božić, koja ne boravi u BiH, vještak je, kako je pojasnio, razgovor obavio telefonom, ali je stekao utisak da se može pojaviti uz obezbijeđen prijevoz i pratnju.

Kada su u pitanju svjedokinje Ruža Milojević i Janja Maksimović, vještak je istakao da one nisu sposobne da pristupe, prate postupak i daju validne izjave.

Vasika Drašković, vještakinja neuropsihijatar, navela je da svjedoci Vojin Milojević, Jelena Milojević i Cvijetin Đukanović u ovom trenutku nisu sposobni da pristupe suđenju. Za Đukanovića je vještakinja pojasnila kako je u mišljenju navela da je djelimično procesno sposoban, ali bi svjedočenje moglo pogoršati njegovo zdravstveno stanje.

Nije se mogla izjasniti na pitanje Odbrane da li je svjedok Milojević ranijih godina, kada je saslušavan u fazi istrage, bio sposoban dati izjave.

Oba vještaka su rekla da su nalaze i mišljenja sačinili po nalogu Suda, uz medicinsku dokumentaciju i razgovore sa svjedocima.

Odbrana Đure Matuzovića je prigovorila na stručnost Grujičićevog nalaza, pogotovo za mišljenja koja je vještak iznio.

“Vještak internista nije stručan, pozvan i ovlašten dati mišljenja o psihičkom stanju i nalaz nema veze sa internom medicinom”, kazao je branilac Vlado Adamović.

Za zločine počinjene u Orašju optuženi su, osim Matuzovića, i Joso Nedić, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, zločine su počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju, a na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Nastavak suđenja je 16. oktobra.

Haris Rovčanin