Članak

Maksimović i ostali: Briga o bolesnom ocu

23. Septembra 2019.13:13
Na suđenju za zločin počinjen u zvorničkom selu Lokanj, svjedoci Odbrane Vukašina Draškovića izjavili su da je optuženi 1992. godine brinuo o bolesnom ocu u selu Roćević i da ga nisu viđali u uniformi.

Desa Ilić je kazala da je Drašković njen komšija iz Roćevića i da ga je 1992. godine svakodnevno viđala. Navela je da je živio sam sa ocem i da se brinuo o njemu jer je bio nepokretan. Kako je rekla, ona im je pripremala hranu. Ilić je kazala da zbog takve sitaucije sa ocem Drašković nije bio vojno angažovan 1992. i da ga nije viđala u uniformi.

Dodala je da nije čula da je učestvovao u nekom zločinu, kao ni da je ispoljavao mržnju prema Bošnjacima.

Vukašinu Draškoviću se sudi s Goranom Maksimovićem, Ljiljanom Mitrovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice policije iz Ugljevika, Mitrović njegov zamjenik, Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici Lokanjske čete.

Na poziv Draškovićeve Odbrane svjedočio je i Mićo Aćimović, koji je takođe komšija optuženog iz Roćevića. Naveo je da ga je viđao u selu i da je brinuo o nepokretnom ocu.

Svjedoku nije poznato da je Drašković bio pripadnik neke jedinice i nije ga viđao u uniformi.

Na pitanje tužioca Ahmeda Mešića, svjedok je rekao da je nekada znao biti na liniji i po 45 dana.

Na prijedlog Odbrane Mileta Vujevića, vještaci su prezentovali nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka Tužilaštva BiH S-5. Vještaci su zaključili da je S-5 sposoban učestvovati u sudskom postupku i biti pouzdan svjedok.

Neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Senadin Fadilpašić su zaključili da svjedok nema duševnih oboljenja, da su mu kognitivne sposobnosti funkcionalne sa blažim oštećenjima, te da ima smetnje u pamćenju, ali ne u značajnijem obimu.

Bravo-Mehmedbašić je odbacila kao pogrešne neke navode o težim oštećenjima konstatovanim u medicinskoj dokumentaciji od 2008. do 2015. godine. Iako je kod svjedoka dijagnostifikovan alkoholizam, kako je objasnila Bravo-Mehmedbašić, to ne znači da njegov iskaz nije pouzdan.

Nastavak suđenja zakazan je 7. oktobra.

Marija Taušan