Članak

Garić: Prepoznavanje po ožiljku

19. Septembra 2019.18:16
Na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločine počinjene na području Vlasenice, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je za osobu koja je udarala njegovog brata saznao da se preziva Garić.

Svjedok Rahman Šiljković izjavio je da je zarobljen zajedno s bratom i drugim muškarcima, a potom su odvedeni do zgrade Suda u Vlasenici, gdje je osoba po prezimenu Garić udarala njegovog brata Dževada.

Dodao je da on nije tada poznavao Garića, već da su mu brat i komšija kasnije rekli da se to lice koje je udaralo njegovog brata preziva Garić.

“Morali smo držati ruke za glavom i gledati u asfalt. Mene je Slavko Maksimović udario par puta ‘pamom’. Njega je taj Garić par puta udario ‘bokserom’. Garića ja nisam lično poznavao. Stoji ispred brata, dva ili tri puta ga je udario ‘bokserom’. Bio je u uniformi, nižeg rasta, sportske građe. Čini mi se da je imao SMB beretku. Tad mi je priš'o taj Savo, par puta me udario ‘PM-om’”, kazao je svjedok.

Na pitanje zašto je Garić udarao “bokserom” u glavu njegovog brata, svjedok je odgovorio da nije trebao razlog da neko nekoga udari.

On je potvrdio da su mu tokom istrage 2018. godine pokazane fotografije te da je, na osnovu ožiljka, pokazao Garića na jednoj od njih, ali da nije siguran.

“Ovdje, čini mi se da ima ožiljak taj Garić, kako mi je brat rekao da je taj Garić, ali nisam siguran da je to taj”, izjavio je svjedok pokazujući na jednu od fotografija u fotoalbumu koji mu je prezentovan.

Na pitanje Predraga Tomića, tužioca Tužilaštva BiH, da li u sudnici može prepoznati tu osobu, svjedok je odgovorio: “Otprilike ovaj gospodin tu, ima plavu jaknu”, pokazujući na optuženog.

Potvrdio je da Garićevo ime nikad nije saznao, te se složio s braniocem Petkom Pavlovićem da je u Vlasenici bilo više lica prezimena Garić.

Radeta Garića optužnica tereti da je od aprila 1992. do kraja iste godine na području Vlasenice počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva, i to ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima, oduzimanjem slobode te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

Šiljković se složio s Pavlovićem da se “i jedno i drugo stanovništvo” 1992. godine ilegalno naoružavalo i čuvalo straže.

Drugi svjedok na ovom suđenju – zaštićeni svjedok GR-9 – ispričao je da je ranjen i zarobljen u rejonu Tišća kada je pokušao preći na slobodnu teritoriju.

“Na Tišći, šumski put smo trebali preći, i tu sam ranjen u lijevu nogu. Tu su nas pokupili, dosta je tu bilo pobijeno. Tu su nas tukli, gazili po nama, onda su nas prebacili u stari zatvor. Tu sam bio tri dana. Onda sam prebačen gore u ‘Sušicu’”, rekao je GR-9.

Dodao je da je za tri dana zatočeništva u tom zatvoru dobio jedan sendvič, a da je ranu stegao kaišem.

“Metak je bio u rani. I dan-danas je metak u nozi”, kazao je svjedok.

Istaknuo je da je, drugi dan nakon što je zatvoren, u taj zatvor ušao policajac Garić, udarao ga i uzeo mu taj kaiš.

“Ponizak, poširok, mrk, bio je u policijskoj uniformi. Vidio je kaiš što sam stegao nogu. Udario me u glavu i skinuo kaiš”, rekao je svjedok, dodavši da je policajac Garić tada udario još dva zatvorenika, a jedan od njih je imao 70 godina.

Upitan od Odbrane, svjedok je kazao da su drugi zatvorenici rekli da se taj policajc preziva Garić, te da ga je on poznavao samo iz viđenja.

“Znali su ga drugi da se preziva Garić”, kazao je GR-9.

Prije svjedočenja GR-9 je rekao da ne želi dati iskaz, da se prisjeća šta je doživio, ali je nakon upozorenja Suda ipak pristao da svjedoči.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.