Članak

Ramić Esad i ostali: Nalaz o privremenoj nesposobnosti Padalovića

18. Septembra 2019.16:06
U postupku protiv optuženih za zločine počinjene u Konjicu, vještaci su zaključili da Almir Padalović privremeno nije sposoban za suđenje.

Neuropsihijatrice Alma Bravo-Mehmedbašić i Jasmina Đelilović-Vranić su iznijele nalaz na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda, navodeći kao razlog moždani udar u avgustu prošle godine, te psihičke poremećaje.

One su predložile da novo vještačenje bude obavljeno za godinu dana, kako bi se ponovo procijenila njegova sposobnost.

Padalovićev branilac Kadrija Kolić predložio je da postupak u odnosu na njegovog branjenika bude prekinut na godinu dana, čemu se usprotivila tužiteljica Marijana Čobović.

Ona je prigovorila da u izradi nalaza nije učestvovao neurolog, kako je predviđeno naredbom Suda, te da su vještakinje prihvatile nalaz doktora iz Mostara iako nije poznata njegova specijalnost, kao i da je urađen samo osnovni test za kognitivne sposobnosti.

Čobović je predložila da novo vještačenje obave neuropsihijatar, neurolog i psiholog.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice, Đelilović-Vranić je kazala da u vrijeme njene specijalizacije nisu bile razdvojene neurologija i psihijatrija, kao i da ona radi na neurološkoj klinici. Bravo-Mehmedbašić je rekla da je na osnovu više od 40 godina iskustva sposobna da procijeni kognitivne sposobnosti pacijenta i da nije smatrala da joj je potrebno mišljenje psihologa.

Branilac Kolić je kazao da je sramota kako tužiteljica iznosi paušalne argumente i da nije tačno da se ne zna ko je radio nalaze kada je navedeno šest ljekara. Smatra da je bilo dovoljno vremena da tužiteljica izvrši provjere ako je zaključila da nešto nedostaje, te da to govori kako radi Tužilaštvo.

Čobović se obratila Sudskom vijeću jer smatra da pojedini branioci iz ročišta u ročište vrijeđaju nju i Tužilaštvo. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je rekla da to nije primijetila.

Vijeće će naknadno donijeti odluku o prekidu, odnosno razdvajanju postupka protiv Padalovića.

Za zločine počinjene u Konjicu, s Padalovićem su optuženi Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo, Željko Šimunović i Omer Borić.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.

Marija Taušan