Članak

Novinar BIRN-a BiH dobitnik nagrade EU za istraživanje o korupciji u javnim nabavkama

18. Septembra 2019.17:24
Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Semir Mujkić dobio je drugu nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal priča o korupciji u javnim nabavkama.

Vildana Selimbegović, glavna urednica dnevnog lista “Oslobođenje” i članica ovogodišnjeg žirija, na današnjoj dodjeli nagrada je istakla kako se rad novinara Mujkića ogleda u temeljitosti i pristupu.

“Značaj serijala je u tome što autor zloupotrebe prikazuje kroz primjere nabavke službenih automobila i dječijih golova u kojima korupciju iz apstraktne prebacuje u lako razumljivu sferu”, kazala je Selimbegović, koja je bila članica žirija uz Davora Glavaša iz Internews Balkansa i Milku Tadić-Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

“Posebno mi je drago da se nagrada najvećim dijelom odnosi na serijal tekstova napravljen na osnovu Baze službenih automobila BIRN-a BiH, na kojoj smo radili nekoliko mjeseci i gdje smo objavili podatke o stotinama tendera za kupovinu službenih automobila u vijednosti od oko 90 miliona maraka. U pravljenju baze učestvovao je cijeli tim BIRN-a BiH i ovo je priznanje za naporan rad cijele redakcije u 2018. godini”, rekao je Mujkić.

Prvu nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je novinar online magazina “Žurnal” Amarildo Gutić za film “Država protiv Davida”, dok su treću nagradu dobili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani za videopriču “Borci protiv boračkih udruženja”.

Zamjenik šefa EU delegacije Khaldoun Sinno kazao je da je dodjela nagrada istovremeno dobar i loš povod okupljanja.

“Dobar povod iz razloga što su veoma bitni istraživačko novinarstvo i sloboda govora, a loš jer predstavlja podsjetnik onoga šta treba da se uradi”, rekao je Sinno.

Ove godine je pristiglo 19 novinarskih radova iz Bosne i Hercegovine, a članovi žirija su u užem krugu odlučivali između njih devet.

Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo se dodjeljuju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Tekstovi iz nagrađenog serijala:

Gotovo tri miliona za službene limuzine u 2018. godini

Krivotvoreni certifikati za nabavku sigurnih dječijih golova, tvrdi španska kompanija

Peti nepredviđeni radovi na obnovi doma “Boško Buha” zbog izmjena propisa od prije sedam godina