Članak

Matuzović i ostali: Kopanje rovova na prvim linijama odbrane

18. Septembra 2019.15:39
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz svjedoka koji je ispričao da je do septembra 1992. godine bio zatvoren u Srednjoj školi u Orašju, odakle je vođen na kopanje rovova na prvim linijama, te da je u školi bilo maltretiranja zatvorenika.

Svjedok Aleksandar Božić, koji je u međuvremenu preminuo, u svom iskazu iz istrage se prisjetio 9. aprila 1992. godine, kada je u Bukovu Gredu kod Orašja došla Vojna policija Pere “Konja” i opkolila selo.

Kako je kazao, sedam do osam vojnih policajaca je došlo do njegove kuće, te su tražili oružje, a kada nisu našli ništa, dodao je svjedok, njega i suprugu Joku odveli su do trgovine u selu. Na tom mjestu, prema njegovom iskazu, bilo je još okupljenih mještana srpske nacionalnosti.

“Pet komšija naših je izdvojeno i otjerano prema našim njivama, da traže oružje. Mi ostali smo ubrzo čuli pucnjeve i više nismo vidjeli te ljude”, stoji u svjedokovom zapisniku.

Kasnije je, kako je rekao, od supruge saznao da su odvedeni ljudi ubijeni.

Tog dana su, izjavio je svjedok, muškarci – među kojima je bio i on – odvedeni u Donju Mahalu, gdje su bili smješteni u jednu šupu. Tu su ga, kazao je, tukle dvije ososbe, za koje je čuo da su iz Požege, dodavši da su i druge zatvorenike teško fizički maltretirali.

“Idućeg dana Hrvati su uzeli bratov tamić i odveli su nas u Srednju školu u Orašje. Tu sam bio do 4. septembra 1992. godine. Za to vrijeme mene su vodili i tjerali da kopam rovove na prvim linijama. Hrvati su 11. juna zatvorili žene zajedno s nama u sali. Tada je dovedena i moja žena Joka. Mene nisu u sali u Srednjoj školi maltretirali, ali jesu druge logoraše”, ispričao je svjedok u istrazi.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a te vojne i civilne policije u Orašju.

Na današnjem ročištu trebao je biti pročitan iskaz drugog umrlog svjedoka, ali nakon reagovanja Odbrane da je zapisnik nezakonit jer nema potpisa zapisničara, Sudsko vijeće je donijelo odluku da će se zapisnik uložiti samo kao materijalni dokaz.

Naredno suđenje je zakazano za 25. septembar.

Emina Dizdarević