Članak

Đurić Mane i ostali: Početak suđenja u oktobru

18. Septembra 2019.16:40
Nakon razdvajanja postupka u odnosu na optuženog Maneta Đurića zbog njegovog zdravstvenog stanja, Vijeće Državnog suda je odlučilo da će suđenje Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za zločine počinjene na području Vlasenice početi 2. oktobra 2019.

This post is also available in: English (English)

godine.

Na statusnoj konferenciji saslušan je vještak specijalista interne medicine Ibrahim Gavrankapetanović, koji je istakao da optuženi Đurić zbog teškog zdravstvenog stanja nije sposoban pristupiti u Sud još najmanje pola godine. Također je dodao da bi nakon tog perioda ponovo trebalo vještačiti Đurićevo zdravstveno stanje.

Tužilaštvo je ovaj nalaz ocijenilo paušalnim i nepotkrijepljenim, te predložilo timsko vještačenje Đurića, što su neke Odbrane i podržale. Ovaj prijedlog Vijeće je odbilo uz obrazloženje da je vještak bio dovoljno jasan o kakvom stanju se radi.

Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i istovremeno član Kriznog štaba, a ostali optuženici komandiri i pripadnici policije.

Početak suđenja u ovom predmetu je više puta odgađan zbog Đurićevog zdravstvenog stanja, a istovremeno je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje.

“Zbog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića glavni pretres nije počeo duži period”, rekla je predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović, dodavši da je Vijeće i ranije razmatralo razdvajanje predmeta.

Ona je pojasnila, nakon što je saopćila odluku o razdvajanju predmeta, i da će nakon šest mjeseci biti novo vještačenje optuženog Đurića.

Vijeće je Tužilaštvu naložilo i da uredi optužnicu s obzirom na “tačke koje su odbijene”, kao i zbog razdvajanja predmeta.

Optužnica u ovom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Suđenje je prvi put trebalo početi 7. juna 2018. čitanjem optužnice te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH, ali je i tada odgođeno zbog bolesti optuženog.

Za 2. oktobar planirano je čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi.

This post is also available in: English (English)