Članak

Stupar i ostali: Rekao da ga je tukao Goran Tešić

16. Septembra 2019.13:52
Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da joj je brat Dževad Šarić, kada ga je posjetila u logoru “Sušica” u Vlasenici, rekao da ga je tukao optuženi Goran Tešić.

Fatija Mehanović je ispričala da joj je brat ubijen u “Sušici” i da je čula da je za to odgovoran Goran Tešić.

Ona je navela da joj je brat uhapšen kada je namjeravao preko šume da ode za Kladanj i da je odveden u policiju, a potom je u ljeto 1992. prebačen u “Sušicu”. Kada je otišla da ga posjeti, kako je izjavila, brat je bio sav krvav i rekao joj je da ga je tukao Goran Tešić.

Mehanović je kazala da su joj brata jednom doveli kući da se okupa. Brat je samo govorio da “ovo nije dobro”.

Svjedokinja je nosila hranu u logor i, kako je rekla, 26. jula je vidjela da njenog brata nema. Govorili su joj da je odveden na neka mjesta, a kasnije je od Galiba Smajlovića saznala da joj je brata ubio Goran Tešić.

Na pitanje Tešićeve Odbrane, svjedokinja je kazala da njen brat nije imao oružje i da joj nije poznato da je uhapšen sa drugima prilikom oružanog sukoba sa srpskim snagama. Kako je rekla, ne zna da li je Smajlović vidio kako je Tešić ubio Šarića ili je to čuo od drugih.

Optuženi Tešić je kazao da je bio u dobrim odnosima sa Šarićem i da ga “ne bi dirao”.

Goran Tešić je optužen sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci te napadi na sela. Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Mehmed Durmić je posvjedočio da su Goran Tešić i Ljubinko Đurić iz “Sušice” izveli Durmu Hadžića i Asima Zildžića. Iz hale u kojoj su bili logoraši, kako je naveo, čuo je jauke, a potom su dvojica izvedenih vraćena.

“Asim je loše izgledao, oko mu ispalo, razbijen, sav krvav. Umrije nakon pola sata. Durmo je otišao na svoje mjesto. Bio je još živ. On će sutra umrijeti”, prisjetio se svjedok.

Kako je dodao, izvedena su još dvojica zatočenika i čuli su se rafali. Od drugih je čuo da su dolazila ista lica.

Tešićev branilac Miloš Perić pitao je svjedoka zašto je u iskazu 1999. godine govorio samo o izvođenju dvojice zatočenika. Durmo je odgovorio da su ga samo o tome pitali. Perić je naveo da svjedok 2011. nije spominjao imena stražara.

Durmo je potvrdio da je Zildžić, kada je vraćen u halu, rekao: “Vidi šta mi Đurkan uradi.” Napomenuo je da je nadimak Ljubinka Đurića bio Đurkan.

Svjedokinja Razija Muratović ispričala je kako je u Tuzli čula da su Minka i Sejfo Mehanović u julu odvedeni u Pelemiše. To joj je kazala Rasema Kreštalica. Čula je i da ih je odveo Simo Stupar.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. septembar.

Marija Taušan