Članak

BIRN: Trening za novinare u okviru programa Balkanska tranziciona pravda

11. Septembra 2019.13:12
Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) organizuje trodnevni trening o izveštavanju o suđenjima za ratne zločine i drugim temama koje se tiču tranzicione pravde.

This post is also available in: English (English)

Balkanska istraživačka regionalna mreža u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) poziva novinare da se do 25. septembra prijave na trening koji će se baviti pitanjima tranzicione pravde.

Za ovu obuku, koja će biti održana u Beogradu od 14. do 16. oktobra, mogu se prijaviti novinari iz bivših jugoslovenskih republika zainteresovani za teme tranzicione pravde.

„Pitanja tranzicione pravde, ratni zločini, odgovornost i pravda su još uvek veoma važne i osetljive teme na Balkanu i njihovo pokrivanje zahteva objektivno izveštavanje zasnovano na činjenicama“, rekla je regionalna direktorka BIRN-a Marija Ristić.

Polaznici će imati priliku da uče od stručnjaka za tranzicionu pravdu – novinara, sudskih zvaničnika, predstavnika vlasti i civilnog društva.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/crnogorski/srpski, ali će, ukoliko bude potrebno, biti osiguran simultani prevod.

Nakon treninga, od njih će se tražiti da predlože priču koja će se baviti tranzicionom pravdom na Balkanu.

Na osnovu predloga i opštih ocena sa treninga, BIRN će odabrati 10 novinara koji će učestvovati u studijskoj poseti poseti Hagu u novembru 2019.

Novinari koji predlože najbolje priče dobiće grant u iznosu od 1.000 evra, kako bi ih dalje razvili u saradnji sa BIRN-ovim iskusnim urednicima.

Za prijavu je potrebno poslati CV, motivaciono pismo, linkove do objavljivanih tekstova ili sam tekst, kao i druga relevatna dokumenta na [email protected] Mejl treba nasloviti „Prijava – Trening za novinare“.

Krajnji rok za prijave je 25. septembar.

    This post is also available in: English (English)