Članak

Godinjak i ostali: Stanica javne bezbjednosti bez ljudi i zgrade

10. Septembra 2019.16:31
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, vještak Odbrane Edhema Godinjaka rekao je kako Stanica javne bezbjednosti (SJB) nije postojala u Trnovu u periodu od juna do augusta 1992. godine, te da optuženi Edhem Godinjak nije izvršavao bilo koju dužnost načelnika SJB-a.

Vještak Enes Bezdrob iznio je nalaz o položaju SJB-a od 31. maja do 31. decembra 1992. godine.

Bezdrob je kazao kako je u SJB-u prije rata nacionalni sastav bio 50:50 posto u odnosu Bošnjaka i Srba.

“Bilo je zahtjeva da se struktura zaposlenih usaglasi sa strukturom građanstva. U Trnovu  je u vrijeme izbijanja rata bilo 65:35 u odnosu Bošnjaka i Srba, ali kako je struktura već bila 50:50, to se htjelo održati. Htio se očuvati taj multietnički sastav”, pojasnio je Bezdrob.

Kasnije, kako je ispričao, po zahtjevu SDS-a za smjenu tadašnjeg načelnika SJB-a Edhema Godinjaka, ipak prestaje multietnički sastav.

“Devetog marta 1992. godine održan je sastanak radnika na kojem svi podržavaju načelnika, te odbijaju sastav SDS-a. Nakon toga Skupština SDS-a formira MUP srpske nacionalnosti”, rekao je vještak i dodao kako se “i u martu neki nalaze u tom MUP-u, ali 21. aprila su definitivno napustili”.

Na pitanje braniteljice Edine Rešidović o stanju veza između Centra za javnu bezbjednost i SJB-a Trnovo u periodu između 31. maja i 2. juna, vještak je odgovorio kako iste nisu ni postojale, već je “Trnovo postalo eksteritorijalno”.

Govoreći o poziciji Edhema Godinjaka u periodu od 1. juna do 20. augusta, vještak je pojasnio kako je optuženi prvobitno bio načelnik SJB-a, koji zapravo i ne postoji jer nema ništa, ni zgradu ni ljude ni oružje. Nakon toga je u junu šest dana imenovan za v.d. komandanta Teritorijalne odbrane (TO), a 11. juna ga Ratno predsjedništvo imenuje za načelnika Štaba TO-a.

Godinjaku se sudi s Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a u Trnovu, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Braniteljica Edina Rešidović pitala je vještaka za zaključak o postojanju SJB-a od 1. juna do 20. augusta, te izvršavanju dužnosti načelnika njenog branjenika Godinjaka.

“Ona nije postojala – nije funkcionisala”, kazao je vještak u vezi sa SJB-om, dodavši kako Godinjak nije izvršavao bilo koju dužnost načelnika.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar.

Nermina Kuloglija-Zolj