Članak

Kuzmanović i ostali: Sablja pod vratom

9. Septembra 2019.15:37
Nekadašnji policajac iz Teslića je kazao da je u junu 1992. godine u dvorištu Stanice javne bezbjednosti (SJB) vidio načelnika Dušana Kuzmanovića kako jednom momku stavlja sablju pod vrat govoreći da će mu odsjeći glavu, ali da ga nije povrijedio.

Zaštićeni svjedok KD-1 je ispričao da ga je rat zatekao na poslovima milicionera u SJB-u u Tesliću. Kako je rekao, načelnik stanice je bio Duško Kuzmanović, komandir jedne od stanica KD-3, a šef Kriminalističke službe Marinko Đukić.

Prema svjedoku, u mjestu Jasenova je formirana “paravojna stanica policije”, kazavši da nije siguran u iskaz iz istrage u kojem stoji da su tu stanicu formirali Predrag Markočević, Kuzmanović i Đukić za potrebe realizacije politike Srpske demokratske stranke (SDS), a u svrhu zastrašivanja civila nesrpske nacionalnosti.

“Ne znam jesu li oni to formirali. Nisam siguran da je tako, možda je i njima neko to naredio”, dodao je on.

Kuzmanoviću, Markočeviću i Đukiću se sudi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Teslić – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Svjedok se prisjetio 2. ili 3. juna 1992. godine, kada su imali sastanak s KD-3, koji im je rekao da dolaze specijalci iz Banje Luke. Kako je pojasnio, specijalci su bile “Miće”, na čijem čelu je bio Nenad Gojković zvani Nešo. Za njega je svjedok izjavio da je u aprilu bio u društvu Markočevića.

“Vidio sam da je straža postavljena na ulazu u policiju i nisam smio da uđem… Došao sam naredno jutro u stanicu. Zatekao sam grupu ljudi, nepoznati rezervisti koje je KD-3 doveo. Specijalaca sam to jutro vidio četiri do pet”, kazao je svjedok.

On je posvjedočio da je išao u akciju na selo Stenjak te da je KD-3 to naredio. Zadatak je bio da se vidi ima li oružja i preživjelih ljudi, jer je od mještana saznao da su noć prije ušle “Zelene beretke” i odvele stanovništvo. Potvrdio je iskaz iz istrage da im je naređeno da pretresu kuće i pokupe ratni plijen.

Pojasnio je da je sva bijela tehnika donesena u stanicu policije, u “sobu broj osam”, dok su hranu odvezli radnici komunalnog preduzeća. Nakon te akcije, rekao je svjedok, pet-šest dana su boravili u stanici, jer im pripadnici “Mića” nisu dali da idu kućama.

“Prvih dana ispred stanice na platou, tu su ‘Miće’ prebijale zatvorene ljude. Vidio sam to. Dešavalo se da ‘Miće’ istjeraju policajce i da tuku zatvorenike… Zatvorenike su ispitivali naši inspektori, ali su bile prisutne ‘Miće’”, kazao je svjedok.

KD-1 je rekao da su išli i u akciju u selo Barići, kada je ih je KD-3 postrojio i poveo. Kako je kazao, KD-3 je rekao da idu po naređenju “ove trojice”, što je svjedok pretpostavio da se odnosi na Markočevića i Đukića.

Prema iskazu svjedoka, 13. juna je postavljen na poslove evidencije, te je po naređenju Đukića pisao potjernice rukom, pojasnivši da su to lokalne potjernice te da ih je napisao devet ili deset, ali da one nisu sprovedene u djelo.

Prisjetio se juna 1992., kada je oko 30 zatvorenika izvedeno na uređenje dvorišta. Izgledali su, kako je opisao, iscrpljeno, gladno i žedno. Nakon toga, naišao je jedan od “Mića” i pretukao zatvorenika.

“Otišao sam kući i vratio se navečer. Vidio sam u lijevom dijelu napravljen polukrug i deset do dvanaest rezervista. Bio je tu načelnik Kuzmanović. Zatvorenici su sjedili, čučali, loše su izgledali. Kada sam došao, načelnik je držao sablju i prozvao jednog momka. Stavio mu je sablju pod vrat i rekao: ‘Sad ću ti odsjeći glavu’, ali mislim da se šalio, nije ga povrijedio. Vidio sam da načelnik nije bio svjestan šta se dešava, izgledao je umorno”, posvjedočio je KD-1, dodavši da nikada više nije vidio načelnika sa sabljom.

Zaštićeni svjedok je također ispričao da je te noći otišao u “sobu broj tri”, a vani je čuo udaranje držačem – tupo tvrde udarce, a kada se stišalo, izašao je i vidio oprano dvorište, kao da se ništa nije desilo. Tu noć je, kako je kazao, sišao do pritvorske jedinice, ali nije smio ući jer je na ulazu zapeo za nekoliko leševa.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da Kuzmanović nikada nije vršio pritisak na njega, i da je on “od njih trojice najbolji”, te da nije imao nikakve ingerencije. Izjavio je da ne priča s Markočevićem i Đukićem te da ne može reći jesu li u dobrim ili lošim odnosima.

Nakon hapšenja pripadnika “Mića”, kazao je svjedok, sva trojica optuženih su smijenjeni.

Naredno suđenje je zakazano za 30. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija