Članak

Bogdanović i ostali: Rezervni policajci nisu vršili nezakonite radnje

5. Septembra 2019.16:53
Svjedočeći u korist Odbrane Ljubiše Ikića na suđenju za zločine u Janji, bivši rezervni policajci su rekli da im on nije dao nijednu naredbu da vrše nezakonite radnje.

Radisav Ilić ispričao je da je bio rezevni policajac u Janji, te da mu je komandir 1993. i 1994. bio Ikić kojeg poznaje kao policijaca. Na pitanje Ikićevog branioca Dejana Bogdanovića da li je od njegovog klijenta dobijao neredbe za nezakonite radnje, Ilić je odgovorio negativno.

Naglasio je da je od u rezevnom sastavu bio od 1992. do oktobra 1995. godine, te da ni od koga nije dobijao nezakonite naredbe.

Svjedok Ilić je negativno odgovorio i na pitanje Odbrane da li je od bošnjačkog stanovništva oduzimano naoružanje.

“Ja nisam i moja patrola nije”, kazao je svjedok Ilić.

Naglasio je da su najveći problem u Janji bili pripadnici Specijalne jedinice policije.

“Oni su pokušali nas da ponize i eliminišu i uvijek su nas nazivali da smo turska policija”, kazao je Ilić.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, osim Ikića optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Dragan Krstić, drugi svjedok na ovom ročištu, ispričao je da mu je Ikić bio komandir od dana kada je mobilisan do 1996. godine u staničnom odjeljenju Glavičice. Dodao da misli da je Ikić 1994. i 1995. godine bio komandir staničnog odjeljenja u Janji.

Kostić je negativno odgovorio na pitanje da li je od Ikića dobijao nelegalne naredbe.

Nastavak suđenje zakazan je 12. septembar.

Albina Sorguč