Članak

BIRN nudi grantove za istraživanje arhive predmeta ratnih zločina

5. Septembra 2019.14:27
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pozvala je novinare, umjetnike, istoričare i aktiviste civilnog društva da podnesu prijedlog za male projekte koji pokrivaju teme vezane za arhivu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i lokalne sudove u zemljama bivše Jugoslavije, pred kojima su vođeni predmeti ratnih zločina.

This post is also available in: English (English)

Predloženi projekti, prema zahtjevima BIRN-a, treba da kreativno iskoriste arhivu sudova u cilju promocije istine, pravde i odgovornosti na Balkanu.

Projekti, kako stoji u pozivu, mogu se „baviti pitanjima koja se tiču krivičnog prava, svjedočenja žrtava, nestalih osoba, reparacija, lustracija, odgovornosti, ali i druga pitanja koja se odnose na tranzicionu pravdu i suočavanje sa prošlošću“.

„Mogu se prijaviti svi novinari, umjetnici, istoričari i aktivisti civilnog društva koji žele da pretražuju arhive MKSJ-a i lokalnih sudova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije”, navodi se u pozivu.

Deset odabranih aplikanata dobiće po 2.000 evra za razvijanje ideja u periodu od šest meseci.

„Cilj projekta je promocija i širenje arhive međunarodnih i lokalnih sudova, kako bi se izgradili kapaciteti ciljnih grupa i kako bi se naslijeđem sudova moglo boriti protiv negiranja i širenja dezinformacija među društvima zapadnog Balkana, što bi doprinjelo interkulturalnom dijalogu i izgledima za pomirenje”, stoji u pozivu.

Dodatne informacije o načinu prijave možete pronaći ovde.

Poziv je dio projekta „Oblikovanje i promocija narativa o suđenjima ratnih zločina na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Matra Regionalni program vladavine prava (Matra Regional Rule of Law Program).

    This post is also available in: English (English)