Članak

Babić Ljuban i ostali: Na sahrani brata

4. Septembra 2019.16:55
Na suđenju za zločine počinjene u selima Alići i Ekići kod Bosanskog Novog, svjedok Odbrane govorio je o porodičnim odnosima i kontaktima sa optuženim Mirkom Odžićem.

Dragan Baltić kazao je da je Odžić njegov polubrat po ocu. Objasnio je da imaju različito prezime jer je Odžić, u revoltu zbog sudskog spora sa ocem u vezi sa alimentacijom, uzeo majčino prezime.

Svjedok je rekao da je povremeno viđao Odžića, koji je odrastao u Urijama kod Novog Grada. Napomenuo je da optuženi nikad nije živio u Jošavi.

On je potvrdio da je Odžić bio na sahrani njegovog brata Radenka Baltića i da je otišao “u suton”, odnosno “pred noć”. Neki svjedoci ranije su naveli da su se ubistva u Alićima i Ekićima dogodila nakon sahrane Radenka Baltića.

Za ubistva 24 Bošnjaka u Alićima i Ekićima, sa Odžićem su optuženi Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Baltić je kazao da je i Goronja bio na sahrani njegovog brata, a da prvooptuženog Ljubana Babića poznaje kao čovjeka “prve kategorije”.

On je potvrdio da se u dva sela sedam ljudi zove Dragan Baltić, kao i da je nedavno poginulo lice koje se zvalo Mirko Odžić.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

Marija Taušan