Članak

Bogdanović i ostali: Intervencije na zaštiti Bošnjaka u Janji

29. Augusta 2019.16:43
Svjedoci Odbrane izjavili su da je civilna policija pružala zaštitu bošnjačkom stanovništvu u Janji i privodila počinioce srpske nacionalnosti.

Svjedočeći na poziv Odbrane Ljubiše Ikića, Milenko Ilić je kazao da je, kao rezervni policajac u Janji, svaki dan išao na dvije do tri intervencije. Kako je rekao, bilo je slučajeva krađa, ugrožavanja života, istjerivanja iz kuća…

On se prisjetio slučaja kada je pijani vojnik s automatskom puškom istjerao sve Bošnjake iz jedne kuće. Ilić je kazao da mu je nekako prišao i uzeo oružje, te stavio lisice i odveo ga u stanicu.

“Sve je zapisano u svesku, ko je priveden, šta je oduzeto, bomba, oružje… Od privedenih je bilo 90 odsto Srba”, izjavio je svjedok.

Prema njegovim riječima, policija je jedina štitila bošnjačko stanovništvo u Janji, gdje je bilo i drugih formacija i gdje je situacija bila usložnjena po dolasku izbjeglica.

Ilić je rekao da je jedno vrijeme Ikić bio komandir Odjeljenja policije u Janji, a da su prije njega tu dužnost obavljali optuženi Zoran Bogdanović i Milan Đokić, a prethodno Hadžan Bardak.

Kazao je da komandiri nakon napuštanja dužnosti više nisu bili u policiji u Janji. Naveo je da je, u slučaju odsustva komandira, naređenja davao dežurni.

Ilić je potvrdio da je policija išla i na liniju po deset dana. Kako je rekao, dva puta je bio na liniji sa Ikićem.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, osim Ikića, Bogdanovića i Đokića optuženi su Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Svjedok Ilić je potvrdio da je u Janji ubijena jedna bošnjačka porodica i da je stanovništvo izašlo na proteste povodom toga.

Na pitanje Odbrane, prisjetio se da je sa tadašnjim komandirom Đokićem otišao da vidi proteste i da su desetak minuta razgovarali s mještanima. Prema njegovim riječima, iznenada su došla tri kombija specijalne policije iz Bijeljine.

Svjedok je kazao da ne zna ko je zvao specijalce i da Đokić nije kontaktirao ni s kim preko “motorole”. Ilić je rekao da mu nije jasno kako je Đokić optužen.

“Mićo 1992. ugrađuje zaštitne mreže na prozore. Prijete mu Srbi da će mu baciti bombu jer štiti Muslimane”, kazao je svjedok.

Nikola Katić takođe je posvjedočio da je policija imala prijetnje zbog intervencija na zaštiti bošnjačkog stanovništva.

Svjedok, koji je bio vođa jedne od ekipa Interventnog voda policije u Bijeljini, rekao je da se situacija zakomplikovala s doseljavanjem izbjeglica. Kazao je da su imali intervencije prilikom održavanja policijskog časa, kao i zbog tuča, svađa, alkohola, pokušaja uzimanja kuća…

Napomenuo je da su im neki Srbi govorili da štite Bošnjake i da bi oni to “riješili” da nije policije.

“Ja sam bio UNPROFOR”, rekao je svjedok Katić.

On je potvrdio da su “Garda” i radikali jednom opkolili stanicu policije u Janji tražeći da se ne privode njihovi pripadnici.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Marija Taušan