Članak

Čigoja i ostali: Svjedok čuo o događaju u Oborcima

28. Augusta 2019.16:55
Na suđenju za zločine počinjene u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, svjedok Odbrane Saše Boškića je ispričao da je čuo kako je Vojna policija izvodila po pet ili šest pripadnika radnog voda i ubijala ih.

Ivica Bilandžija rekao je da je tokom rata bio angažovan na radnoj obavezi te da je čuo da su pripadnici radnog voda ubijani u Oborcima.

“Čuo sam da su ih izvodili. Oni su ostali i Vojna policija ih je izvodila po pet-šest i ubijala. Poznavao sam jednog što je radio sa mnom na mašini, i od njegove supruge sam čuo”, kazao je svjedok, dodavši da je ona to ispričala njegovoj sestri.

Svjedok je rekao kako ni od koga nije čuo da je u tom događaju učestvovao Saša Boškić, kojeg poznaje od prije rata, s tim da ga je tokom rata rijetko viđao.

“Viđao sam ga rijetko, jednom u sedam dana, kad odrede da kopamo rovove. Jednom Hrvatu je dao ‘šteku’ cigara”, izjavio je svjedok i dodao kako nije čuo ni primijetio Boškićevu netrpeljivost prema drugima.

Boškić je, zajedno s Brankom Čigojom, Željkom Todićem i Miloradom Glamočakom, optužen za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu Boškićeva Odbrana je uložila set materijalnih dokaza kojima želi dokazati lične prilike optuženog.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar.

Nermina Kuloglija-Zolj