Članak

Presuda Enveru Buzi zakazana za 27. septembar

27. Avgusta 2019.17:04
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Envera Buze zatražila je oslobađajuću presudu i naglasila da nije dokazana odgovornost optuženog za zločine počinjene u selu Uzdol kod Prozora, a Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 27. septembar.

This post is also available in: English (English)

Branilac Ismet Mehić je u završnoj riječi ocijenio da iz dokaza proizilazi da Buza nije komandovao snagama za vrijeme akcije u Uzdolu i da nije bio u obavezi da preduzima aktivnosti nakon akcije.

Mehić je kazao da žrtve u Uzdolu nisu imale status civila, osim njih nekoliko, i da je bilo riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i naoružanim mještanima.

Iz dokaza proizilazi, rekao je, da optuženi nije komandovao Prozorskim bataljonom u akciji izvedenoj sa 13. na 14. septembar 1993. godine. Kako je naveo, pripadnici bataljona su bili pretpočinjeni i njima je komandovao Zićro Suljević.

Odbrana se osvrnula na planiranje operacije “Neretva 93”, istaknuvši protivljenje Buze da se akcija izvodi preko Uzdola i njegovo razrješenje zbog toga.

“Optuženi nije bio u obavezi da preduzme nužne mjere da kazni počinioce. I da je imao tu obavezu, on to nije mogao učiniti jer su sve žrtve bile odvezene u Hrvatsku, u Split”, kazao je Mehić.

Kako je dodao, na zahtjev drugih Buza je zadužio zamjenike i pomoćnike da utvrde pogibije nakon akcije i izvještaj je dostavio nadležnoj komandi Šestog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Napomenuo je da je poslije bila formirana posebna komisija, ali da je njen rad prekinut na zahtjev tadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbjednosti Jusufa Jašarevića, koji je tražio da se “to ostavi za bolja vremena”.

Branilac je iznio niz zamjerki na nalaz vještaka Tužilaštva, navodeći da nije baziran na materijalnim dokazima, da je nedorečen i netačan. Posebno je naglasio da u nalazu nedostaje određeni broj stranica, izrazivši sumnju da su izvučeni dijelovi koji idu u prilog optuženom.

Odbrana je navela i da Buza nije optužen po zakonu bivše Jugoslavije koji je bio na snazi u vrijeme kada su djela počinjena, izrazivši čuđenje zbog takvog poteza Tužilaštva.

Buzi je, kao nekadašnjem komandantu Samostalnog bataljona Prozor, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci zločina u Uzdolu budu kažnjeni. Prema optužnici, pripadnici ovog bataljona su 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

U svom završnom obraćanju optuženi je istakao da “ne postoji naredba kojom on naređuje napadna dejstva”. Rekao je i da, sve i da je Samostalni bataljon Prozor imao obučene ljude i odgovarajuću opremu, nikada ne bi naredio napad na Uzdol, jer je to “taktička glupost”.

Optuženi je dodao da je nakon “pritisaka iz Šestog korpusa” poduzeo sve što je bilo moguće, ali da nije komandovao akcijom i da stoga smatra da nije bio dužan da preduzima dalje radnje.

“Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim”, kazao je Buza.

Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 27. septembar.

Marija Taušan


This post is also available in: English (English)