Članak

Godinjak i ostali: Naoružavanje srpskih snaga u Trnovu

23. Jula 2019.12:29
Odbrana Edhema Godinjaka uložila je materijalne dokaze o naoružavanju i napadu srpskih snaga na Trnovo u proljeće 1992. godine.

Braniteljica Edina Rešidović rekla je da materijalnim dokazima nastoji dokazati naoružavanje srpskih snaga u Trnovu, kontekst događaja pred napad koji su izvele, kao i ofanzivna djelovanja srpskih snaga na području ove opštine u junu 1992. godine.

Kako je napomenula, neki od dokumenata pokazuju i ostvarivanje strateških ciljeva srpskog naroda u kontinuiranom napadu na Trnovo.

Nekoliko dokumenata odnosi se na kredibilitet zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Odbrana je uložila i set dokumenata srpskih organa u BiH, te transkripte prisluškivanih razgovora Radovana Karadžića iz 1991. godine.

Prema Rešidović, ovi dokumenti su značajni za udruženi zločinački poduhvat i kontekst događaja iz optužnice.

Tužiteljica Vesna Ilić prigovorila je na relevantnost većeg broja uloženih dokaza, te napomenula da neki dokumenti nisu potpisani.

Odbrana Godinjaka je, uz nalaz i mišljenje vještaka vojne struke, priložila stotinjak materijalnih dokaza.

Godinjaku se sudi sa Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a u Trnovu, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Suđenje će se nastaviti 10. septembra.

Marija Taušan