Članak

Ramić Esad i ostali: Seoske straže u Brđanima

17. Jula 2019.15:49
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su u selu Brđani (opština Konjic) srpski mještani držali straže i da većina nije bila naoružana.

Novica Zelenović, koji je počeo svjedočenje 3. jula, na današnjem je ročištu, odgovarajući na pitanja branilaca, kazao da su u Brđanima držali straže prije sastanka sa komšijama Bošnjacima. On je rekao da lično nije bio naoružan, a da su neki imali lovačko oružje ili pištolj.

Braniteljica Omera Borića Mirna Delalić podsjetila je svjedoka da je u ranijem iskazu spominjao i puške koje je podijelila Srpska demokratska stranka (SDS), na šta je Zelenović kazao da je čuo za to, ali da ne zna detalje.

Precizirao je da je bilo do 20 muškaraca koji su držali straže i da je to trajalo sedam do deset dana.

Kadriju Kolića, branioca Almira Padalovića, interesovale su okolnosti izvođenja Šćepe Gotovca iz logora “Čelebići”. Zelenović je potvrdio da je vidio da je Gotovca više puta izvodio Esad Landžo zvani Zenga i da mu je stavio bedž SDS-a na glavu, te da je Gotovac izdahnuo.

Svjedok je rekao da misli da niko drugi od zatvorenika nije bio prisutan kada je Gotovac izveden.

Landžo je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u “Čelebićima”.

Za zločine počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, s Borićem i Padalovićem optuženi su Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović kazala je da su branioci Vasvija Vidović i Fadil Abaz – zbog čijeg je nedolaska prošlo ročište odgođeno – dostavili opravdanja da su bili spriječeni nepredvidivim okolnostima.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar.

Marija Taušan