Članak

Tužilaštvo traži najoštriju kaznu za zločin u Uzdolu

16. Jula 2019.16:43
U završnoj riječi, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Enver Buza, kojem se sudi za zločin počinjen u selu Uzdol kod Prozora, oglasi krivim i bude najoštrije kažnjen.

This post is also available in: English (English)

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla da je 14. septembra 1993. u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubijeno 27 civila, da se Druga bojna brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nalazila u školi u Uzdolu, gdje je bilo borbi, ali da nijedan vojnik nije poginuo u ovim zaseocima.

“Iz iskaza svjedoka se moglo čuti da niko od civila nije pucao, da nijedan vojnik Armije BiH i HVO-a nije ranjen u zaseocima. Oni su ranjeni i ubijeni u i oko škole u Uzdolu. Zločin je ubiti civila u svojoj kući, pred svojom kućom, ubiti osobe koje nisu učestvovale u sukobu”, kazala je tužiteljica.

Ubistva su, prema njenim riječima, izvršili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona, čiji je komandant bio optuženi Buza, koji je, kako je rekla, rukovodio akcijom na Uzdol, i ta jedinica je jedina koja je sudjelovala u napadu.

“Sve ove žrtve su namjerno ubijene, nikako u unakrsnoj vatri. Ustrijeljene su iz neposredne blizine, neke od njih u leđa. Jedna od žrtava je pretučena, a ubijena su i djeca”, kazala je tužiteljica.

Prema izlaganju tužiteljice, optuženi je znao da su njegovi potčinjeni počinili ratni zločin i da Odbrana nije izvela nijedan dokaz kojim bi opovrgla stav Tužilaštva.

Pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su, prema optužnici, 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Nastavak suđenja je 27. augusta, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)