Članak

Bogdanović i ostali: Dva sata udaranja u stanici milicije

11. Jula 2019.16:36
Na suđenju za zločine počinjene u Janji, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u augustu 1992. godine dva sata tučen u stanici milicije u ovom mjestu.

Muhamed Baćevac, koji je iskaz dao putem videolinka, izjavio je da su četvorica policajaca u kombiju i policijskom vozilu došli početkom augusta u njegovu kuću i odvezli ga u stanicu milicije, gdje su ga, kako je kazao, ispitivali o jedinici “Zenge” i o oružju.

Svjedok je rekao da je u stanici milicije bio prisutan komandir Zoran, za kojeg je kasnije saznao da se preziva Bogdanović, potom Mićo zvani Krivalj, koji je tom prilikom kazao da su naručili specijalce da ispituju privedene.

“Zoran Bogdanović me pustio ispred i zapalio sam cigaretu, tada je došao kombi sa šest specijalaca. Sve maskirno na njima, duge cijevi. Zoran me poziva…”, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, specijalac kojeg su zvali Zoki kazao mu je da napiše deset ljudi koji imaju oružje i duge cijevi, da je sve ostale znao iz viđenja iz Bijeljine, ali ne njihova imena i prezimena.

“Na zidu su bila dva kruga, da se u njih stave ruke. Mlatili su me, to je trajalo sigurno dva sata. Palicama sam bio tučen po leđima. Mićo je rekao da me ne udaraju po licu, a Zoran je s policajcem stajao na vratima”, izjavio je svjedok.

Za Bogdanovića, čije je prezime kasnije saznao, svjedok je kazao da ga je tada prvi i jedini put vidio, dok je izvjesnog Miću poznavalo 90 posto stanovništva Janje.

“Rekao sam za oružje: ‘Ne znam, ubij me’, i tada su me pustili kući. Rekli su mi da ću biti nadgledan. Zoran mi kaže da sam na spisku za odstrel”, istakao je svjedok, koji je, kako je rekao, ubrzo iz Janje pobjegao preko Drine. Dodao je da posljedice maltretiranja osjeća i danas.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Oni su, prema optužnici, bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Odbrana je svjedoku u više navrata predočila iskaze iz istrage, te između ostalog da “četvorica policajaca – Zoki, Racko, Žućo i Gluma” – nisu po njega došli u kombiju i službenom vozilu, već u “kampanjoli”, što je potvrdio tačnim.

Na upit kada je saznao da se Zoran kojeg spominje preziva Bogdanović, svjedok je odgovorio da je to saznao prije 15-ak dana od kolege iz Janje.

“Njegovo ime je Zoran, znali smo svi od prvog dana kada je došao”, pojasnio je svjedok, koji je naveo da ga Zoran i Mićo nisu tukli u stanici milicije, kao i da misli da mu je rečeno da je na “listi za odstrel” zbog toga što je bio rezervni vojni starješina.

Svjedoku je predočen i dio iskaza u kojem je rekao da je komandir stanice bio Milan Đokić, a on je kazao da se ne sjeća da se tako izrazio i da je ovaj bio zamjenik komandira, što je, kako je rekao, pričala cijela Janja.

Nastavak suđenja je 18. jula.

Haris Rovčanin