Članak

Ramić Esad i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska advokata

10. Jula 2019.16:41
Suđenje četrnaestorici optuženih za zločine počinjene u Konjicu odgođeno je zbog nedolaska dvoje branilaca.

Advokati Vasvija Vidović i Fadil Abaz nisu se pojavili u sudnici, a Vijeće je nakon 20 minuta čekanja odlučilo da odgodi ročište.

Vijeće je reklo da će “od danas pa nadalje” rigorozno kažnjavati ovakve postupke, kao i da će branioci koji neopravdano ne pristupe suđenju snositi troškove ročišta.

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović je kazala da se ne može dozvoliti da se suđenje odgađa iz ovakvih razloga. Nakon što se Vidović i Abaz u pisanoj formi izjasne o razlozima nedolaska na vrijeme, kako je dodala, Vijeće će odlučiti šta će uraditi.

Prošlo ročište je kasnilo 25 minuta jer se čekalo da se pojavi branilac Kerim Čelik. Hadžiomerović je rekla da je, nakon izjašnjenja, Vijeće odlučilo da ga ne kazni, ali da ubuduće to neće tolerisati.

Ona je sugerisala braniocima koji ne mogu da pristupe ili kasne, da nađu zamjenu ili da se sa nekim od advokata iz predmeta dogovore da ih mijenja.

Svjedok Novica Zelenović, koji je počeo sa svjedočenjem 3. jula, biće ponovo pozvan na nastavak suđenja, zakazan za 17. juli.

Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Enes Jahić, Senadin Ćibo, Željko Šimunović i Omer Borić optuženi su da su počinili zločine u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Na teret su im stavljena ubistva, silovanja, zatvaranja, mučenja i druga nečovječna djela. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi” i policije, te stražari u logoru “Čelebići”.

Marija Taušan