Članak

Ramić Esad i drugi: Smrt u Čelebićima

3. Jula 2019.17:14
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je napadnuto njegovo selo Brđani kod Konjica i kako je odveden u logor “Čelebići”, gdje je nekoliko zatočenika zadesila smrt.

Novica Zelenović kazao je da je u proljeće 1992. godine zapucano na Brđane i da je većina stanovništva otišla u obližnju Bradinu, dok je on sa bratom i rođakom ostao u šumi, dok ih nisu zarobili i odveli u Čelebiće.

Svjedok je rekao da su njih trojica i još jedan čovjek, kojeg su pretučenog usput pokupili, u početku bili sami. Kazao je da se pročulo da je on završio likovnu školu i da su ga Hazim Delić i Broćeta angažovali da im slika, pa je imao određene privilegije.

Prema saznanjima svjedoka, Delić je bio zamjenik upravnika u “Čelebićima”, a Broćeta upravnik u “Musali” u Konjicu, gdje su takođe bili zatočenici.

Zelenović je rekao da je izvjesni Babić “umro među nama”, da su dovedeni ljudi iz Bradine, koji su udarani, a da je jedan čovjek koji je pokušao da bježi – ubijen.

“Sjećam se da smo unijeli Simu Jovanovića, koga su tukli do smrti. Kažu da izađu prva dvojica i da ga unesu. Bilo je strašno. Mi izlazimo, a njih desetorica tamo. Simo je imao 120 kila, a mi smo ga unijeli k'o čašu”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je smrtno stradao i stariji čovjek Šćepo Gotovac, a da su dvojica braće tjerana da se oralno zadovoljavaju.

Svjedok je spomenuo i veći broj lica ubijenih 1993. godine u Brđanima.

Za zločine počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, optuženi su Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović zvani Broćeta, Almir Padalović, Enes Jahić, Senadin Ćibo, Željko Šimunović i Omer Borić.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Svjedok Zelenović je spomenuo i ubistva mještana Brđana počinjena 1993. godine.

Na suđenju su branioci iznijeli brojne prigovore, jer je svjedok spominjao stvari o kojima nije govorio u istrazi. Tužiteljica Marijana Čobović je kazala da ni ona do danas nije znala za sva svjedokova saznanja.

Vijeće je upozorilo tužiteljicu da mora ispitivati svjedoka u okviru okolnosti koje je najavila i o čemu su Odbrane upoznate, te da ne može sprovoditi naknadnu istragu na suđenju. Kako bi se Odbrane pripremile, unakrsno ispitivanje svjedoka je odgođeno.

Na današnjem ročištu dovršeno je ispitivanje svjedoka Branka Mandića, koji je na pitanje Odbrane odgovorio da su u Brđanima držali straže, kao i u Bradini, gdje je pobjegao nakon napada. Rekao je da ne zna ko im je podijelio oružje koje su imali, kao ni da je u Bradini bilo mitraljesko gnijezdo.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Marija Taušan