Članak

Rajko Karlica tvrdi da nije ulazio u Ekiće i Aliće

3. Jula 2019.16:35
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, optuženi Rajko Karlica je rekao da u junu 1992. nije ulazio u Ekiće i Aliće, ali da jeste učestvovao u prevozu žena i djece prema Urijama.

Karlica je, svjedočeći u svoju korist, ispričao kako je kod njega došao Milan Balaban i pozvao ga da dođe, da se stanovnici Ekića i Alića isele na neku bezbjedniju teritoriju pošto je došlo do zategnutih odnosa, te je optuženi, kako je kazao, pristao da pomogne.

“Shvatio sam to kao najbezbjedniji način da se pomogne tim ljudima. Na traktoru sam s rođakom otišao do Fazlinerije. Bilo je tu dosta ljudi”, rekao je Karlica i pojasnio da je tamo vidio Ljubana Babića, Ranka Balabana, Milenka Brčina te Ranka i Dragana Baltića.

Optuženi je izjavio da je Brčin sjeo s njim na traktor i da su došli do pravoslavnog groblja, gdje su se zaustavili, kao i da mu je Milan Balaban kazao da tu ostane i čeka dalja uputstva, te da je s traktorom ostao u nekom sokaku.

“Tu su došli žene i djeca i povezli smo ih traktorima prema Urijama. Kretali smo se polako, i kod gradske deponije smeća nas je zaustavila seoska straža, ali kada je rečeno da žene i djecu vozimo prema Urijama, nastavili smo dalje. Nešto malo dalje, kod većinski bošnjačkog mjesta, zaustavila nas je druga straža i rekli su da ne možemo dalje. Okrenuo sam se traktorom i vratio kući”, kazao je Karlica.

Pojasnio je da se nije vratio istim putem, da je kasnije čuo da su muškarci ubijeni, ali da su on i još jedan traktorista sve vrijeme bili u sokaku gdje im je rečeno da čekaju.

“U sela apsolutno nismo ulazili”, kazao je Karlica.

Dodao je i kako su ranije 22 Bošnjaka spavala u njegovoj kući nakon što su čuli neku pucnjavu.

Za zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su, pored Karlice, Ljubana Babića, Ranka Balabana, Brčina te Dragana i Ranka Baltića, još i Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab, a na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Esad Alić, svjedok Odbrane Milenka Brčina, izjavio je kako je ovaj optuženi štitio Bošnjake, te se prisjetio situacije kada je vojni policajac od nekog od Bošnjaka oduzeo pištolj, a Brčin je naišao, išamarao ga i natjerao da mu vrati oružje.

Ovaj svjedok je rekao da poznaje Karlicu, za koga je, kao i za Brčina, naveo da se radi o dobrom čovjeku, dok je za optuženog Goronju kazao da s njim nikada nije imao sukob.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je potvrdio da su mu u Alićima ubijeni tetak i rođaci Salih i Hajrudin Dedić, te nekoliko članova dalje rodbine, da je morao napustiti selo Maslovine, gdje je živio, i da je završio u logoru na stadionu “Mlakve”, gdje je, kako je rekao, proveo 90 dana.

Ispričao je i kako ga tokom boravka na stadionu niko nije fizički i psihički maltretirao, ali da tada nije imao mogućnosti da dođe do Brčina, jer bi u protivnom tražio da ga puste iz logora.

Nastavak suđenja je 17. jula, kada će Karlicu unakrsno ispitati Tužilaštvo.

Haris Rovčanin