Članak

Čigoja i ostali: Glamočak mogao samo disciplinski kažnjavati

Na suđenju za zločine počinjene u Oborcima kod Donjeg Vakufa, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Milorad Glamočak, kao komandir Izviđačkog voda, mogao samo disciplinski kažnjavati svoje podređene.

Svjedok R.I., nekadašnji oficir 11. mrkonjičke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji je ranije iskaz dao kao svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je njegovo komandno mjesto bilo na Oborcima, kao i komanda Prve šepovačke brigade. Na kompletnom frontu je, kako je kazao, bilo oko 10.000 vojnika.

Povremeno ili stalno, u Oborcima su bili Izviđački vod, pozadinske čete, vod veze i Vojna policija, rekao je on, dodavši da je njegova komanda bila uz magistralni put.

Govoreći o Izviđačkom vodu, svjedok je kazao da je bio podređen njemu, ali da su bili vezani i za načelnika štaba. Naveo je da su bili naoružani automatskim naoružanjem, puškomitraljezima i snajperima. Pojasnio je da su od Općine Mrkonjić-Grad dobili komplet maskirnih uniformi, ali da su imali i kombinezone. Njihov komandant je bio Milorad Glamočak, rekao je svjedok.

“Za borbena dejstva Izviđačkom vodu sam ja izdavao naređenja. Glamočak za borbena dejstva nije mogao upotrijebiti Izviđački vod”, kazao je on.

Svjedok se prisjetio 13. septembra 1995., kada je donesena odluka o povlačenju brigada i jedinica s tog lokaliteta, te se izviđačka jedinica krenula izvlačiti u predvečernjim satima. Pojasnio je da je taj dan kroz Oborke prošlo oko 8.000 do 9.000 vojnika, ne računajući civile. Također je rekao da je nemoguće tvrditi da iza njega nije niko ostao u Oborcima.

Izjavio je da je Glamočak svoje podređene mogao samo disciplinski kažnjavati, pojasnivši da ako on zna da se priprema neko krivično djelo, mora sve uraditi da se to spriječi.

Glamočak je, zajedno s Brankom Čigojom, Željkom Tadićem i Sašom Boškićem, optužen da su 13. septembra 1995., kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičkoj brigadi u sastavu VRS-a – ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Josip Gatarić, nekadašnji pomoćnik načelnika štaba za operativno-nastavne poslove u 11. mrkonjičkoj brigadi, kazao je da je 13. septembra 1995. bio u Oborcima u komandi, u operativnoj sali.

Prisjetio se kada je tog dana u komandi bio sastanak i kada je saopćena odluka o povlačenju. Njegov zadatak, kako je rekao, bio je da prati povlačenje brigade i izvještava u slučaju problema. Tog dana je obavijestio Glamočaka da bude s njim u operativnoj sobi te je najviše vremena proveo s njim.

“Izviđački vod je otišao prije komande brigade jer su morali ići pješke, i otišli su prije nas. Radni vod tog dana nisam vidio u Oborcima”, kazao je on.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija